Gå til innhold Gå til navigasjon

Margaret (38) har forretningsteft

Margaret (38) har forretningsteft
Margaret ønsket å sikre barnas fremtid. Et lite lån ga henne hjelpen hun trengte for å komme i gang.

- Jeg trengte bare et lån for å komme igang, sier hun.

Tekst og foto: Doreen Basirika, Uganda

Margaret drev et lite lokalt bakeri i Kampala sentrum, hvor hun solgte enkle bakverk. Selv om hun jobbet lange dager hver dag strakk ikke inntekten til å dekke familiens utgifter. Med fire barn å forsørge, var skoleutgiftene høye. For å sikre barnas fremtid, ønsket Margaret å gjøre noe med familiens usikre økonomi.

– Siden min mann ikke kunne brødfø familien, måtte jeg sørge for en sikker inntekt. Jeg visste at jeg hadde forretningsteft, men jeg fikk ikke utnyttet potensialet mitt. Jeg trengte bare et lån for å komme i gang, forteller hun.

Stadig flere mennesker flyttet til bydelen, og Margaret oppdaget at det var marked for å utvide bakeriet. Da hun kom i kontakt med Strømmestiftelsens partner Uganda Micro Credit, tok hun opp et lån på en million ugandiske shilling (2000 kroner) og utvidet bakeriet til et spisested. I dag serverer hun både frokost og lunsj til 20 gjester daglig. For å hjelpe henne med driften, har hun ansatt to kvinner som serverer gjestene.

– Nå som økonomien er tryggere, har hele familien en bedre hverdag. Jeg kan forsørge barna, og alle går på skole.

– Jeg skal sørge for at barna mine får universitetsutdannelse. Dernest ønsker jeg å kjøpe en bil. Jeg har også en plan om å gjøre i stand et rom til utleie, for å sikre høyere fast inntekt, smiler den driftige forretningskvinnen.

Spare- og lånegrupper
Å spare er å sikre fremtiden. For fattige, som gjerne har liten og ujevn inntekt, er sparing ekstra viktig.
Uganda
Strømmestiftelsen jobber for å nå ut til de fattigste og mest sårbare gruppene i Uganda.