Gå til innhold Gå til navigasjon

Kilden til et nytt liv

Kilden til et nytt liv
Rent vann.

Innbyggerne i landsbyen Andawala, Sri Lanka, bor i en pittoresk, vakker og frodig dal. Likevel er tilværelsen hard, for i lange perioder av året mangler de tilgang på rent vann.

I over 50 år har de hentet forurenset vann fra en sprukken, gammel vannledning. Folk har slitt og strevd med å bære vann ned fra fjellet, og barna har ofte blitt syke.

Hvert år inntreffer en langvarig tørke fordi de høye fjellene  hindrer vinden i å drive regnskyene inn over dalen. I tørketiden er det store utfordringer for folk her å finne vann til sine daglige behov. Kvinner og barn må da klatre opp og ned de bratte fjellstiene for å hente vann fra kildene i fjellet.

I Andawala, Sri Lanka, hadde de for mange år siden klart å knytte en vannledning til en kilde som sprang ut på en fjellsti, men den var sprukket og ødelagt. Ofte var dette vannet forurenset av avføring fra hunder og husdyr som tråkket på stien, og i tørketiden piplet det så vidt noe ut av vannledningen.

Innbyggerne i landsbyen lever hovedsaklig av det de tjener på jordbruk, og inntektene er sesongavhengige. Mangel på vann begrenser mulighetene deres til å drive med andre inntektskilder, og livet stagnerer på grunn av økonomiske vanskeligheter. For å gjøre ting enda verre, er de i tillegg utsatt for diskriminering fordi de tilhører en lav kaste. Ingen har brydd seg om å lete etter løsninger på problemene deres, slik at de kan få det bedre.

I Januar 2012 siden startet derfor Palm opp landsbyorganisasjonen Praghati, hvor 58 innbyggere ble organisert som kollektiv  i 5 små grupper. Organisasjonen tilbyr medlemmene sparemuligheter, og små lån til akutte anledninger og husholdningsbehov. Men i tillegg blir de oppfordret av Palm til selv å finne løsninger på problemene sine.

- Med en gang vi startet å diskutere problemene våre, var vi enige om at rent vann var det viktigste. I over 50 år hadde vi vært fullstendig avhengige av de få dråpene med vann vi kunne klare å hente fra den lille, naturlige kilden oppe i fjellet gjennom den dårlige vannledningen. 

- Derfor bestemte vi oss for å bygge en bedre vannledning og en oppsamlingstank, så mange familier kunne hente  rent vann herfra. Vi diskuterte hvordan vi skulle samle inn penger til dette, og hva slags bidrag den enkelte kunne komme med, forteller en av medlemmene i gruppa.

Palm gav landsbyen et oppstartsfond på 10.000 rupi (460 kroner)  til tre av gruppene som led verst under vannmangelen. Resten av pengene ble samlet inn gjennom gruppenes egne innsamlingsaktiviteter og arbeidskraft.

- Alle medlemmene bidro til å bygge dette på en eller annen måte. Kilden ligger oppe i fjellet, så vi trengte ganske mye arbeidskraft for å få fraktet opp byggematerialer som murstein og sand. I tillegg trengte jo arbeiderne mat, forteller et annet medlem.

Hvis det ikke var for organiseringen, ville vi fortsatt ha måttet drikke vann fra den ødelagte, gamle vannledningen, slik vi har gjort de siste 50 årene. Vi er veldig lykkelige over å ha fått til dette. Og best av alt: Vi har gjort det selv! Vi klarte noe de ikke hadde fått til på 50-60 år! Helsefordelene er enorme, spesielt for barna våre, som kan drikke rent vann nå, sier en begeistret deltaker.

Livet har blitt mye enklere og mer produktivt. Før tok det 20 minutter å fylle en vannkruke. Nå tar det 5 minutter. I tillegg er tanken alltid full, og den har virkelig blitt en kilde til et bedre liv for befolkningen.

Landsbybaserte organisasjoner
«Sammen er vi sterke.» Denne tanken er sentral i arbeidet for samfunnsbaserte organisasjoner.
Spare- og lånegrupper
Å spare er å sikre fremtiden. For fattige, som gjerne har liten og ujevn inntekt, er sparing ekstra viktig.
Sri Lanka
På Sri Lanka lever rundt en fjerdedel av landets befolkning under fattigdomsgrensen.