Gå til innhold Gå til navigasjon

Nå hjelper hun andre

Nå hjelper hun andre
Evelyn Tumuhimbise er et forbilde for mange i landsbyen. Hun har arbeidet hardt for å skape en bedre hverdag for seg og sine.

Evelyn har ikke bare fått orden på familiens økonomi. Hun ser det som sitt ansvar å hjelpe andre mennesker i lokalmiljøet.

Tekst og foto: Doreen Basirika, Uganda

Evelyn (30) fra Uganda slet med å få endene til å møtes, til tross for at hun drev sin egen butikk. En spare- og lånegruppe endret alt. Her fikk hun innvilget et lån – til gunstige betingelser - som gjorde henne i stand til å tilbakebetale alle andre smålån hun hadde.

I dag har Evelyn flere inntektsbringende aktiviteter som gjør henne i stand til å dekke familiens utgifter. Hun både syr klær og produserer murstein. På grunn av dette har mannen kunnet kjøpe seg en motorsykkel som han bruker i jobben som motorsykkelbud.

– Nå drømmer vi om å spare nok penger til å bygge et bedre hus for oss og barna, sier Evelyn.

Hun berømmer spare- og lånegruppa som ikke bare har lært henne å få orden på egen økonomi, men som også har lært henne å diskutere økonomiske spørsmål med mannen. Det har styrket samholdet i familien og skapt økt tillit mellom ektefellene. På landsbygda i Uganda er det tradisjon for at kvinner ikke har egen inntekt, men heller ser opp til mannen som familiens forsørger. Enkelte kvinner som har tjent egne penger, har opplevd at mannen ikke lenger tar ansvar for husholdningen.

Evelyn har ikke bare fått orden på familiens økonomi. Hun har gått et steg videre og ser det som sitt ansvar å hjelpe andre mennesker i lokalmiljøet.

For øyeblikket støtter Evelyn ei 14 år gammel foreldreløs jente med skolepenger og undervisningsmateriell. Evelyn er også en ivrig forkjemper for å få flere i lokalsamfunnet til å bli med i spare- og lånegruppene. Hennes historie inspirerer og gir andre håp om bedre tider.

Les mer

Spare- og lånegrupper
Å spare er å sikre fremtiden. For fattige, som gjerne har liten og ujevn inntekt, er sparing ekstra viktig.
Uganda
Gjennom mikrofinans og utdanning jobber vi for å nå ut til de mest sårbare gruppene i Uganda.