Gå til innhold Gå til navigasjon

En ny mann

En ny mann
Etter år med alkoholproblemer kan endelig Chitra og Anura dyrke kjærligheten igjen.

Etter år med alkoholproblemer kan endelig Chitra og Anura dyrke kjærligheten igjen. Takket være en gruppe damer og en kone som turte å sette ned foten.

Det er to rolige, sjenerte mennesker vi møter oppå bakketoppen, i landsbyen Hambantota sør i Sri Lanka. Huset, som ligger som et utsiktstårn over hele landsbyen, har også blitt huset hele landsbyen har holdt et ekstra godt øye med de siste årene.

Der sitter de, utenfor huset, i skyggen for den sterke sola. De sitter ved siden av hverandre, mens yngstejenta (3 år) løper blid og fornøyd rundt dem. Mannen Anura smiler forsiktig, men ser raskt ned. Chitra ser sliten ut. Tynn, veldig tynn. Men smiler hjertelig og hilser oss velkommen.

Det tar tid før noen av dem tør å snakke. Vi må nærmest dra ordene ut av dem, og når de kommer, er det Chitra som snakker. Ektemannen ser ned. Nesten hele tiden.

- Dette er vanskelig å snakke om, de er ikke vant til å dele så vanskelige tema med fremmede, og spesielt ikke med kvinner. I tillegg er ektemannen flau over sin fortid, forteller tolken vår, Lasantha Premachandra.

Flau
Chitra var også flau før. Hun var flau over at mannen drakk. Flau over at det lille hun tjente som te-plukker forsvant til mannens bar-besøk og at de knapt klarte seg fra måned til måned.

Hun var også dypt bekymret. Bekymret for barna, som gjemte seg i buskene hver dag etter skolen, fordi de ikke turte komme hjem til pappa Anura. Bekymret over det voldelige temperamentet hans når han drakk, som gikk utover barna. Og bekymret for fremtiden deres sammen. Om hun orket dette livet. Mat var det alltid for lite av, og lånet de hadde tatt opp for å bygge hus, klarte de ikke betjene.

- Jeg turte ikke si noe til andre i landsbyen. Men de visste jo godt hva som foregikk, og tok affære. De ba med bli med i selvhjelpsgruppa, og nektet meg å være sammen med ham alene. Det reddet denne familien, sier hun.

Hjelp
- Alkoholisme er et vanlig problem som vi jobber med, forteller Shanti Latha, koordinator for Strømmestiftelsens samarbeidspartner Women’s Development Federation.

De ser ofte at alkoholisme holder familier igjen, og gjør det vanskelig å komme ut av fattigdom. Alkoholismen er i tillegg ofte en reaksjon på fattigdom, der mannen føler seg utilstrekkelig og deprimert.
- Dette henger ofte sammen, og gjør at vi må ha flere tanker i hodet samtidig når vi jobber med familiene, forteller hun.

I gruppa fikk Chitra endelig noen å lufte sine problemer med. Hun fikk gode råd om hvordan hun skulle takle ektemannens problemer, og de økonomiske problemene som hadde hopet seg opp. Hun begynte også å spare litt penger, og dermed bygge seg opp en sikkerhet hun tidligere ikke hadde hatt. Sammen snakket de med mannen, og fikk overbevist han om at han måtte slutte å drikke. Og han hørte på dem.

Bedre og bedre
- Jeg bare bestemte meg for å slutte. Og det gikk, forteller han. Jeg ser en forandring i hele familien etter at jeg sluttet å drikke, og det gjør meg glad.

For ikke bare ble temperamentet et annet. Inntekten ble mer stabil, ettersom Anura sluttet å bruke opp det lille familien tjente – og heller begynte å finne ekstrajobber. Chitra fikk også en kjærkommen ekstrainntekt da hun begynte i selvhjelpsgruppa; de lager nemlig små pyntegjenstander som de selger.
- For første gang kan jeg si at livet er godt, forteller Chitra.

-  Jeg føler meg lykkelig. Og trygg. Både privat og økonomisk er livet mye mer stabilt og godt. Mannen min tar seg av barna mens jeg er på jobb, han tenker på fremtiden deres og vil at de skal få en god utdanning. Minst én av dem skal bli lege, smiler hun lurt og ser utover landsbyen sin.

For første gang på lenge kan hun stå på toppen uten å føle skam.

Landsbybaserte organisasjoner
«Sammen er vi sterke.» Denne tanken er sentral i arbeidet for samfunnsbaserte organisasjoner. Det kan du lese mer om her.
Sri Lanka
De siste tiårene har fattigdommen blitt redusert i landet, men likevel lever rundt en fjerdedel av landets befolkning under fattigdomsgrensen.