Gå til innhold Gå til navigasjon

Sprinter inn i fremtiden med hurtigskole

Sprinter inn i fremtiden med hurtigskole
I dag har Emmanuel fullført Speed School, og går i 5. klasse ved den lokale grunnskolen.

Emmanuel er gutten som virkelig vil, og som får det til!

Hver dag i ni måneder løp Emmanuel 16 kilometer frem og tilbake til skolen.
– Jeg løp så fort jeg kunne til skolen. Det var fire kilometer én vei, og jeg brukte rundt 20 minutter på løpeturen. Klokka tolv løp jeg hjemom for å spise ris, før jeg sprang tilbake til skolen klokka halv tre, forteller Emmanuel.

Han begynte på Speed School, hurtigskole, i Burkina Faso. Før det hadde han aldri gått på skolen, så hurtigskolen var hans siste sjanse til å få en utdanning. I løpet av ni måneder lærte han seg tre års pensum. I dag har han fullført hurtigskolen, og går på den lokale, offentlige grunnskolen.

Emmanuel er gutten som vet hva han vil, og som gjør alt han kan for å få det til!

Hurtigskoler er en intensiv utdanning for barn som har gått glipp av skolegang i de Vestafrikanske landene Mali, Burkina Faso og Niger. Målet er å hjelpe barna tilbake til skolebenken. Hurtigskolene er for barn i alderen åtte til tolv år. Noen av barna har vært tvunget til å slutte i grunnskolen, mens andre aldri har fått muligheten til å begynne i det hele tatt. Årsaken er alltid den samme: Fattigdom.

Foreldrene har jobb
En av grunnene til at Emmanuel får gå på skole, er fordi foreldrene er i jobb. Emmanuels mamma går fra dør til dør og vasker tøy. Faren jobber som fotograf. I de landsbyene Strømmestiftelsen setter opp hurtigskoler, startes også opp spare-og lånegrupper og voksenopplæring.

På den måten styrkes foreldrene, slik at de kan skape seg jobber og få en tryggere inntekt. Høye kostnader er nemlig en av hovedårsakene til at barn må bli hjemme fra skolen – de må heller jobbe for å hjelpe familien.

Ved denne helhetlige tilnærmingen, med gratis hurtigskoler for barna, og voksenopplæring og spare-og lånegrupper for foreldrene, får Emmanuel og hans venner gå på skolen.

Det drives også utstrakt holdningsskapende arbeid der hurtigskolene settes opp: Her blir foreldre og lokale ledere informert om hvor viktig det er å sende barna på skolen, og at jenter har like mye rett til skolegang som guttene. Dette tar tak i mange foreldres, ofte nedarvede, negative holdninger til utdanning. Resultatene er klokkeklare: Et stort flertall av de innskrevne barna på hurtigskolene har aldri gått på skolen før, noe som tydelig viser behovet for disse skolene.

Løper fortsatt
Det blir mye gåing og løping på Emmanuel. Skolen som Emmanuel nå går på ligger enda lenger unna enn hurtigskolen, så nå rekker han ikke lenger å løpe hjem i lunsjen.

Men det gjør ingenting. For Emmanuel er mest opptatt av å lære.
– Hvis ikke det hadde blitt satt opp en hurtigskole her, hadde jeg nok måttet jobbe i stedet. Nå ønsker jeg å fortsette skolegangen fram til jeg kan få meg en jobb, smiler Emmanuel fornøyd.

Les mer

Speed School
Hurtigskoler: Tilbake til fremtiden på ni måneder.
Burkina Faso
Burkina Faso er et av verdens fattigste land.