Gå til innhold Gå til navigasjon

Urettferdig! Fordi jeg er jente, får jeg ikke arve noe!

Urettferdig! Fordi jeg er jente, får jeg ikke arve noe!
– Hvorfor er det lov for en mann å ha flere koner? Og hvorfor har ikke kvinner lik rett til å arve jord som menn? Hvorfor er det så mye korrupsjon? Det ødelegger landet vårt! Spørsmålene er mange når Riba (16) fra Bangladesh begynner å stille dem. Etter at hun begynte på livsmestringskurset Shonglap har hun kjempet en innbitt kamp for jenters rettigheter.

– Jeg vil kjempe mot uretten! Hvorfor er det for eksempel helt ok at guttene får arve jord, mens vi som jenter ikke får noe? Bror bryr seg ikke lenger om søster når det handler om arv eller rett til utdanning. Det er vondt at det er slik, sier sekstenåringen Riba fra Bangladesh alvorlig.

- I Bangladesh er det bare to – tre prosent av jorda som tilhører kvinnene. Eier du en fiskedam, er det mennene som arver også den. Denne uretten har inspirert meg til å gjøre noe, fortsetter den engasjerte 16-åringen.

For ett år siden ble Riba med i ei Shonglap-gruppe i landsbyen. Det endret alt.

Før hun begynte på Shonglap hadde Riba stilltiende måttet akseptere diskrimineringen mot jenter. Men i løpet av dette året har hun våknet opp og blitt inspirert til å gjøre noe med uretten i stedet.

–  Shonglap er et sted vi jenter kan snakke sammen og diskutere utfordringene vi har. Vi lærer om helse og hygiene, ernæring, rettigheter og plikter i samfunnet. Barneekteskap og vold mot kvinner og barn er også noe vi snakker mye om, forteller hun engasjert.

Selv er Riba så heldig at hun har kommet seg til videregående skole. Men hun er usikker på om det lar seg gjøre å studere videre.

– Men nå vet jeg også hvordan vi som gruppe kan legge press på de lokale myndighetene for å få det vi har krav på. Utdanning endrer måten vi lever på og hvordan vi tenker. Shonglap har gjort at flere forstår hvor avgjørende det er for framtida at barn får gå på skole, forteller Riba.

Tusenvis av jenter i Bangladesh er i samme situasjon som Riba og venninnene Roxy og Shibli.roxy-riba-shibli_web De blir diskriminert og undertrykt hver eneste dag. De har ingen arverett på lik linje med sine brødre. De får ikke den utdanningen de har krav på. Det er skikkelig urettferdig. Men Shonglap gjør noe med dette. Kurset gir jentene kraft og mot til å si nei, protestere og løfte sin stemme.

–  Jeg kommer aldri til å gi opp kampen mot uretten, sier Riba med et bestemt, gnistrende blikk.


Les mer om Shonglap og Sjef i eget liv

  • Shonglap er en del av livsmestringskurset Sjef i eget liv, for jenter mellom 11 og 19 år som har gått glipp av skolen på grunn av fattigdom.
  • Målet er å gjøre jentene stolte og selvstendige, gi dem kunnskap om egne rettigheter og muligheten til å tjene egne penger gjennom yrkesopplæring.
  • Slik kan de unngå for tidlig ekteskap, tvangsprostitusjon, overgrep og utnytting.