Gå til innhold Gå til navigasjon

Tøffeste jentene i gata!

Tøffeste jentene i gata!
"Vi nøyer oss ikke lenger med å leke med bare dukker og tekopper," er meldingen fra Samvad-jentene.

Vi digger jenter som finner mot til å vise muskler! På tross av enorm motstand, har jentene fra Ekta Samvansendter i Bahera vist at de kan takle enorme utfordringer. Både i livet og på fotballbanen!

 

Tekst og foto: ABC Nepal

–  Pappa sa til meg at hvis jeg falt og slo meg, kunne jeg bare la være å komme hjem igjen. Foreldrene våre var redde for at de ikke ville klare å gifte oss bort hvis vi ble fulle av skrammer og arr, forteller tenåringsjenta Indu Pasawar, en av jentene som skapte furore i landsbyen da hun begynte å spille fotball.

Nyheten om at jentene fra fem ulike Samvadsentre hadde satt opp to lag og skulle arrangere en fotballkamp, førte til stor motstand blant folk i landsbyene. Folk var HELT imot at jenter skulle spille fotball.

– De trodde ikke engang at vi ville klare å sparke ballen, ler jentene.

Men laget ble ingen lett match for motstanderne. Sammen med veilederen og støtteteamet kjempet de med nebb og klør for å snu de inngrodde holdningene. 

– Mange foreldre presset skikkelig på for å få dem bort fra tanken på å spille fotball, for de var redde for at dette ville ødelegge familiens gode navn og rykte, forteller veilederen, Sangita Karm fra Ekta Samvad senter. 

Litt etter litt klarte de å overbevise familiene. Kampen sparket bokstavelig talt i gang en kulturell historisk forandring. Den ble en enorm suksess! Bahera slo Nitanpur og vant kampen. Foreldrene som sto på sidelinja var så stolte at de angret på at de hadde vært så negative i utgangspunktet. Gjett hvem som faktisk jublet høyest da jentene fikk medaljene og trofeet? 

– Jeg elsker å spille fotball! Brødrene mine ville aldri la meg spille sammen med dem før, men etter at vi vant denne kampen har de spurt meg om å bli med, forteller Sushmita Paswar. 

– Vi nøyer oss ikke lenger med å leke med bare dukker og tekopper, smiler jentene.

Ungdom finner seg ikke lenger i ulikhet og urettferdighet. Som disse jentene har demonstrert, finnes det ikke et rødt kort i verden som kan stoppe dem i å score mål!

 

FAKTA OM SAMVAD:

Samvad er en ettårig utdanning for undertrykt og utstøtt ungdom i alderen 13-19 år fra de kasteløse dalitene og andre etniske folkegrupper i Nepal. 

Ordet Samvad betyr dialog, og deltakerne blir bevisstgjort gjennom samtaler. De deltar selv aktivt i å kartlegge sin hverdag, analyserer utfordringene de har og diskuterer løsninger. Sammen med en veileder og støttegruppa Samvad Support Team (SST) prøver de å endre holdninger i sitt lokalsamfunn. 

Samvad gir dem kunnskap om egne rettigheter, mot til å sette grenser, samt lese- og skriveferdigheter. De får også en yrkesopplæring så de kan tjene egne penger, og muligheten til å organisere seg og påvirke politikere og media. 

Slik blir ungdommene rollemodeller og endringsagenter i samfunnet de en gang var utstøtt fra.

Vi kan vel knapt tenke oss noe bedre enn å være med i gjengen som heier på Samvad-ungdommene!