Gå til innhold Gå til navigasjon

Styrker kvinnenes posisjon

Styrker kvinnenes posisjon
Jentene i Kuron lærer å sy. Det gir anerkjennelse og selvrespekt i samfunnet som er dominert av menn.

13 kvinner møtte opp da yrkesfagskolen i Kuron, Sør-Sudan, åpnet en sy-linje i juni i år. Forhåpentligvis vil et yrke øke verdigheten til en svært undertrykt gruppe.

Holy Trinity Peace village (HTPV) i Kuron i Sør-Sudan startet en yrkesfagskole i 2013 med økonomisk støtte fra Strømmestiftelsen og den tyske organisasjonen UDO. Tangen videregående skole i Kristiansand har siden den gang samlet inn penger til det årlige driftsbudsjettet. De gir pengene gjennom Strømmestiftelsen, som støtter både barneskole, yrkesfagskole og administrativ kompetanseheving i HTPV.

Skolen har hatt rundt 30 elever hvert år, men siden linjene har vært rettet mot tradisjonelle mannsyrker som sveising, snekring og muring, har ingen kvinner meldt sin interesse. 

Miriam Hagen ble utsendt som Fredskorpsdeltaker fra Strømmestiftelsen i august i fjor, med beskjed om å ha et spesielt fokus på å utvikle noe for kvinner. Hun skrev en prosjektbeskrivelse med søknad om penger til en sy-linje, og organisasjonen «Norwegian Friends of Kuron» fattet interesse og donerte penger til symaskiner, stoff og annet utstyr.

Kvinnene har svært få rettigheter i Toposa-kulturen. Dette er en pasturaliststamme. Her giftes kvinner bort i bytte mot gjennomsnittlig 30-60 kuer. Dersom en mann har mange kuer, kan han kjøpe mange kvinner. 

– Det er svært mange eksempler på at jenter helt ned i 12-åralderen blir hentet ut av barneskolen for å giftes bort til menn helt opp i 60-årene. Nekter de, blir de
pisket, og flere kvinner har store, dype arr på ryggen etter denne avstraffelsesmetoden. Det er vondt å se hvor undertrykte disse kvinnene er. Hele kulturen er
bygget opp rundt det å rane til seg kuer for å kjøpe kvinner; jo flere jo bedre.

– Kvinnene har ingen stemme. Jeg håper at denne sy-linjen kan gi kvinnene mer verdighet, mer selvtillit, tro på egne ferdigheter og muligheten til å stå på egne bein, sier Miriam Hagen. Hun legger til at vi nok snakker om flere tiår før kvinnene blir behandlet akseptabelt, men at dette kan være en forsiktig start.

Yrkesfagskolen har i første omgang valgt å satse på jenter som har måttet avbryte grunnskolen på grunn av graviditet, eller at de ble giftet bort. Kvinnene lyste opp da den nye skredderlæreren Lillian Akwero og Miriam Hagen var ute i landsbyene for å fortelle om det nye tilbudet. Da linjen startet opp 15. juni i år, møtte 13 elever opp. Kurset går over tre måneder. På kveldstid kan de bruke skolens symaskiner gratis. Læreren er tilstede for å veilede dem, men de må betale for stoffet de bruker, og produktet er dermed deres, slik at de kan selge det.

— Jeg tror dette er en bra måte å skaffe seg en jobb på. Toposaene bruker minimalt med klær, og de har bare en liten butikk i området. De er ikke vant med å selge og kjøpe med penger. Man trenger å bygge opp et marked gradvis, derfor tror jeg det er for tidlig for dem å investere i symaskin og masse utstyr. Planen er å la dem selge produkter litt og litt til etterspørselen øker. Da kan man komme inn med mikrofinans og gi dem mulighet til å investere i en ordentlig bedrift, mener Miriam Hagen.