Gå til innhold Gå til navigasjon

Storesøster og hushjelp

Storesøster og hushjelp

12 år gamle Marie Kyelem hadde alltid et desperat ønske om å komme seg på skolen, men foreldrene motsatte seg det. De trengte hjelpen hennes hjemme, med husarbeid og barnepass for sine småbrødre. Men nå er det nye tider!

Marie bor i landbyen Naftenga, midt i Burkina Faso, 150 kilometer fra hovedstaden. De fleste i dette området lever av jordbruk og husdyrhold, men livet er vanskelig, og her er mye fattigdom.

Likevel har landsbyen en barneskole og tre brønner for å hente seg vann. Men kostnader til undervisningsmateriell og manglende sanitærforhold på skolen, gjør at mange barn slutter.

De to storbyene som ligger i denne provinsen, trekker barna ut av klasserommene og inn i barnearbeid. Der kan de tjene penger som hushjelp eller selge småkaker og is langsmed veien.

Er du i tillegg storesøster i en storfamilie, følger det med mange plikter. I en familie på ni barn er det også mange munner å mette for fattige foreldre.

Flere av søsknene til Marie begynte på skolen, men falt fra underveis. Det var for dyrt, og de oppnådde ikke resultatene de behøvde for å komme seg videre. 

På tross av de mørke omstendighetene, gav Marie aldri opp drømmen sin om å få seg en utdanning. Da mora til ei venninne spurte om hun ønsket å gå på skolen, svarte hun umiddelbart: «JA! Men hvordan skal jeg få det til? Jeg er jo blitt tolv år. Kan jeg begynne på skolen nå? Er jeg ikke blitt for gammel?» 

Det viste seg at en av Strømmestiftelsens Speed Schools skulle starte opp i landsbyen hennes, og det ble redningen for den unge jenta. Omsider fikk hun foreldrenes støtte og ble skrevet inn på en av de 48 skolene som er støttet av Kavlifondet.

Endelig kunne hun lære å lese, skrive og regne, akkurat som vennene sine.

Marie elsker skolen! I friminuttene leker hun gjemsel og hopper paradis. Hjemme hjelper hun fortsatt moren med å lage mat, men drømmer om å bli barneskolelærer. 

Hun ønsker å gi andre barn de mulighetene hun selv fikk: å lære nye ting, utvide horisonten og oppnå drømmene sine. For henne vil neste stopp på den reisen være den offentlige skolen i landsbyen. Her kan hun fullføre barneskolen. 

Hvem hadde trodd det for bare seks måneder siden?