Gå til innhold Gå til navigasjon

Startet systue sammen

Startet systue sammen
– Nå blir vi verdsatt både av familiene våre og folk flest, sier en av jentene i systua.

En gjeng modige Shonglap-jenter fant på noe ingen hadde gjort tidligere i deres landsby: De startet sin egen systue! Det forandret både deres og lokalsamfunnets tilværelse.

Landsbyen Kazua er tett befolket og ligger i Sunamgonj-distriktet nordøst i Bangladesh. Her er de svært utsatt for flom og naturkatastrofer. Hvert eneste
år opplever de store, brå oversvømmelser på grunn av massivt regn fra fjellene eller voksende elver fra nabolandet India. De voldsomme vannmassene river
med seg hus, avlinger, husdyr og vegetasjon, og fører til at fattigdommen her får helt andre dimensjoner enn andre steder i landet.

Som en konsekvens av dette, er feilernæring et dagligdags fenomen, og spesielt er det akutt for barna i landsbyen. Få jenter og kvinner kan lese og skrive.

Tenåringsjenter blir ofre for sosialt undertrykkende skikker, fordommer og overtro. Hele samfunnet lider under dårlig helse, mangelsykdommer, forurenset drikkevann og dårlige sanitærforhold.

I 2012 ble det opprettet et Shonglapsenter her for å prøve å gjøre noe med utfordringene. Hovedfokuset var å skape gode læringsmuligheter for jenter som hadde sluttet på skolen. Gjennom diskusjoner ønsket man at tenåringsjentene skulle lære om livet sitt, om samfunnet og miljøet de lever i. Opplegget er mangfoldig, og tar for seg tema som negative konsekvenser av tidlig ekteskap, medgift, seksuell trakassering, vold mot kvinner og menneskehandel.

De lærer seg også praktiske ferdigheter som det å kunne ta beslutninger, problemløsning, kreativ tenkning, kritisk analyse og effektiv kommunikasjon. Mot slutten får alle en yrkesopplæring. Målet er at jentene skal begynne å praktisere dette i dagliglivet sitt og spre det de lærer blant venner og kjente. Etter kurset i 2013 opprettet jentene sitt eget oppfølgingsforum, som de kalte Shapla Shonglap Forum.

I desember 2013 bestemte jentene seg for å etablere en liten systue sammen, med økonomiske støtte fra Strømmestiftelsen. De startet med å investere sine egne sparepenger, som de hadde spart opp i løpet av det siste året. Siden juli 2013 hadde hver av dem spart 10 taka (1 krone) i måneden. Da Strømmestiftelsens partner i Bangladesh så innsatsen deres, fikk de en støtte på 80 000 taka (7648 kroner) til hele gruppen, og kjøpte inn tekstiler, utstillingsmontre, bord og symaskiner for 5972 kroner.

De tok i bruk samfunnshuset som produksjonslokale, og produserte ferdigsydde klær som de tjente 3824 kroner på, og satt dermed igjen med en profitt på 574 kroner. De deler på profitten, basert på hvor mye de har investert. For å sikre seg ordretilgang, la de prisene litt lavere enn andre skreddere gjorde. Dermed fikk de flere kunder.

8 av de 20 jentene er svært aktive i systua. To av dem har tatt ansvar for å organisere et 24-timers vakthold, og alle jentene går i turnus her.
– Vi elsker å jobbe sammen, så vi etablerte denne systua med en stor drøm. Vi jobber hardt for å få inn oppdrag, og blir verdsatt av både familiene våre og folk flest her på grunn av innsatsen vår, sier Sultana Akter, medlem av Shonglap Forum.

Jentene bruker inntekten for å dekke utgifter til seg selv og familiene sine, som på grunn av innsatsen deres ikke lenger befinner seg helt nederst på rangstigen. Nå ønsker de å utvide, og møtes jevnlig for å diskutere utfordringer. Sammen med Shonglap Support Team arrangerer de også gatedrama, kampanjer og demonstrasjoner som omhandler alt de har lært på Shonglap. I tillegg har de hjulpet ei jente tilbake til skolen, har stoppet et barneekteskap, forhindret to medgiftssaker, installert 15 latriner, plantet 15 trær, fått registrert 50 fødselsattester og sørget for vaksine til over 50 barn. Lokalbefolkningen er svært takknemlige over innsatsen deres.

– Vi støtter og hjelper jentene så godt vi kan, spesielt med å beskytte rettighetene deres og forhindre trakassering og vold. Men de har selv gjort en kjempeinnsats gjennom systua si, og jobber veldig hardt. Det er virkelig et tegn på at de har utviklet seg, og jeg ønsker dem alt godt, sier Shufia Akter, leder av Support-teamet.