Gå til innhold Gå til navigasjon

Sommerfugleffekten

Sommerfugleffekten
Firoza og datteren sitter sammen med landsbyen. Hennes innsats og harde arbeid har gjort landsbyen til et sterkere, sunnere og bedre sted å bo og vokse opp i.

En sommerfugls vingeslag kan bli til en storm. Én kvinnes mot og hardt arbeid kan forandre en hel landsby og sitt lands fremtid.

Sommerfugleffekten: Vinge-slagene på en liten sommerfugl kan lage ørsmå endringer i atmosfæren som igjen kan føre til store værforandringer andre steder. I et komplekst system kan en liten endring ha en enorm effekt.

På samme måte kan et lite mikrofinanslån til ei fattig kvinne skape store endringer både i hennes liv, i lokalsamfunnet og i den globale bekjempelsen av fattigdom.

- Det å starte på bar bakke, spinke og spare, bygge et hus, for så å miste det i neste års flom er utrolig demotiverende. Og dessverre noe mange opplever, forteller Firoza Begum fra Bangladesh.

Etter at hun mistet huset i flom, tok hun opp et lite lån på 174 kroner. Pengene brukte hun til å leie et stykke land, og bygget seg et flom-sikkert hus der. Hun ville ikke risikere å miste huset sitt igjen.

Men hun stoppet ikke der. Firoza tok opp enda et lån, og kjøpte seg ei ku. Kua ga melk og fikk kalver, som hun solgte videre. Hun innrømmer at hun måtte gå mange runder med seg selv etter det første lånet var tilbakebetalt.

- Det var en blanding av flaks og hardt arbeid, og veldig vanskelig å klare å betale det tilbake. Men det gikk, sier hun.

Det første lånet på 174 kroner virker lite i forhold til det siste på 5230 kroner. I alt har hun lånt 13.680 kroner, og alltid har hun klart å betale tilbake. Firoza produserer nå 8000 kg ris i året, og har 16 ansatte. Hun ser store forandringer i livet.

- Før tenkte jeg at vi ikke hadde noen grunn til å leve. Nå har jeg håp for fremtiden, forteller hun og smiler bredt.

Firoza er også motivator og leder for ei spare-og lånegruppe på 30 fattige kvinner. De har hele 100 prosent tilbakebetalingsrate. Gjennomsnittet andre steder er 98 prosent, så denne gruppa er spesiell. Mye er takket være Firoza og hennes pågangsmot. (Historien fortsetter under bildet)

bangladesh-codec-mf-group-001web
Kvinnene i gruppa har, som Firoza, fått et nytt liv. Alle sammen forteller sine historier, om at nå går barna på skole og inntektene er stabile. Men den største forandringen kom da de installerte vannpumper og offentlige toaletter i landsbyen. Etter det har ingen vært syke av diaré. I bresjen sto Firoza, som overtalte hver eneste en i gruppa om at det var viktig med rent vann.

- Å ha hygiene på dagsordenen er viktig. Når vi er friske, kan vi jobbe og ta vare på familien vår, sier hun.

Selv om Firoza har fått det til, betyr ikke det at hun bare tenker på seg selv. Det på tide å gi tilbake, mener hun. Nå stiller hun til lokalvalg, samtidig som hun bygger to skoler i landsbyen.

- Det er så mange barn som ikke får startet på skole fordi foreldrene ikke har råd. Derfor setter vi i gang en uformell skole som følger de nasjonale planene, forteller hun. Men mange andre barn i andre landsbyer har fortsatt ikke noe tilbud om skole. De trenger din hjelp.

Det lille vingeslaget ble til en storm. Én kvinne fikk hjelp. Hun har sørget for at flere hundre også får det samme.