Gå til innhold Gå til navigasjon

Skreddersyr sin egen fremtid

Skreddersyr sin egen fremtid
Bare 17 år gammel ble Rosa gravid og fikk barn. Men Bonga har gitt en ny mulighet. Nå vil hun bli skredder.

I klassen satt Rosa (17) og visste at hun snart skulle føde. Det var ingen andre som visste det. Dette var hennes egen, vonde hemmelighet.

– Jeg gikk i tredje klasse på ungdomsskolen. Ingen visste at jeg var gravid. Jeg ble ikke så stor, så ingen kunne se noe på meg. Jeg hadde eller ikke fortalt faren til barnet noe om dette. Dette var kun min hemmelighet, sier Rosa fra Tanzania.

Smilende og forsiktig forteller hun sin vanskelige historie om seg og datteren, Neema som er swahili og betyr velsignelse. Historien har hun også delt med flere millioner lyttere på BBC.

Å være 17 år og gravid, og å være helt alene om det, det kostet og hadde sin pris.
– Jeg klarte ikke eksamen. Det som hadde skjedd meg stresset meg. Jeg ville ikke at noen skulle vite det, og gjorde alt for å skjule det. Det var så slitsomt. Det var nok den viktigste grunnen til at jeg ikke klarte eksamen. I tillegg var undervisningen så dårlig. Det var svært få i klassen som klarte eksamen. Når jeg strøk og i tillegg hadde fått barn kunne jeg ikke gå videre på skolen. Foreldrene mine ble sinte da jeg fortalte at jeg skulle ha barn. De fikk ikke vite noe om det før den dagen jeg fødte. Men nå er de glade og støtter de meg ett hundre prosent. Det var som gave henne havnet Neema, forteller Rosa.

Livbøyen
Hun er med i Bonga klassen «Unique», der hun også er leder. I snart et år har de holdt på og i april er det eksamen og avslutning. Et av målene med Bonga er å gjøre jentene stolte og selvstendige og at de får lære et yrke og dermed et grunnlag for å tjene egne penger.

Rosa ligger langflat på gulvet under halvtaket der gruppa har sine møter, og diskuterer mønster, klipping og sying sammen med 14 andre jenter i Bonga-klassen. Hun ønsket egentlig å bli jordmor, men da den drømmen brast, ble Bonga en slags livbøye for henne. Og nå skal hun bli skredder
– Jeg har ingen sjanse til å bli jordmor. Jeg mangler eksamener og klarer ikke ta noe igjen. Derfor er Bonga så viktig for meg, sier hun og smiler.  

rosa_klasse_720x480

– Jeg hadde mistet troen på at jeg noen gang skulle lære et fag eller et yrke. Da jeg ikke klarte eksamen fra skolen og ikke fikk fortsette å studere, trodde jeg at min fremtid ble å være hjemme og passe barn.. Men nå har jeg Bonga. Det har vært redningen min. Det har gitt meg nytt håp. Nå hjelper jeg mor, jeg går til Bonga-klassen. Og når jeg er ute er det foreldrene mine passer datteren min. Men jeg har ingen kontakt med faren til datteren min, forteller den unge moren.

Jenter som vil noe
I klassen er det flere andre jenter som alle er blitt mødre i ung alder. De diskuterer, måler og utfordrer skredderlærer Ahmed Salim.
– Skredderyrket byr på et godt marked og gode penger for den som kan levere kvalitet, sier han. I ti år har han arbeidet med håndverket.
– Jeg liker å undervise. Dette er fattige jenter som vil noe og det er fint å hjelpe de til et yrke som kan gi dem en god inntekt om de gjør en god jobb. De er interesserte, de lytter, lærer og arbeider hardt. Og Rosa er også en ivrig elev som er flink til å lytte og stille spørsmål og har tålmodighet til å lære, forteller Salim.

Gjort meg trygg
– Bonga har forandret livet mitt. Før var jeg en usikker jente som ikke trodde på meg selv. Men det vi lærer har gjort meg trygg og gitt meg mer selvtillit. Nå forstår jeg mer om mine rettigheter og hvilke plikter jeg har i fellesskapet. Jeg kan mer og har lært å respektere andre og meningene deres. Jeg har lært en masse om hygiene, ernæring, helse og HIV/aids. Og om narkotika og andre utfordringer i samfunnet vårt.

Jeg og familien min har fått det mye bedre. Og ikke minst – for noen få år siden hadde jeg aldri turt å stå frem foran en gruppe av andre mennesker og snakket. Og, Bonga har gjort meg trygg på at jeg har en oppgave å gjøre og en plikt til å delta og by på det jeg kan for å utvikle samfunnet vårt. For jeg vet at det er en oppgave der for meg også, og den jobben vil jeg ta. Bonga har gitt meg, og den vesle datteren min en ny sjanse. Det er jeg så glad for, sier hun med et stort smil.