Gå til innhold Gå til navigasjon

Shipas idé ble familiens gullegg

Shipas idé ble familiens gullegg

Med en sprellende, lysegul gåsunge i hendene står Shipa på fjorten år og smiler fra øre til øre. Hennes idé om å begynne med oppdrett og egg-produksjon har forvandlet hele familiens økonomi. Og dermed også hennes egen fremtid.

Unge jenter i Bangladesh blir ofte sett på som en økonomisk byrde av foreldrene. Mange fattige familier ser ikke verdien av å bruke penger på skolegang for døtrene, som likevel bare skal gifte seg og få barn. Og jo eldre ei jente blir, desto høyere medgift må foreldrene hennes betale til svigerfamilien.

Selv om loven sier at man må være 18 for å inngå ekteskap, blir mange jenter giftet bort altfor tidlig, ofte med store helsemessige konsekvenser, både for henne og barnet. Men hvis ei jente kan bidra til å skaffe familien ekstra inntekter, kan hun øke sin egen verdi. Og da blir skjebnen hennes en helt annen.

Dette skjedde med Shipa. Som tolvåring ble hun med i en av Strømmestiftelsens Shonglapgrupper, en ettårig utdanning for unge, fattige jenter i alderen 11-18 år.

De første tre månedene er et slags grunnkurs, der jentene lærer seg å diskutere og uttrykke sine egne meninger. Målet er blant annet at de skal lære seg å si nei til ting som ikke er bra for dem: For eksempel å bli giftet bort som barn eller å slutte på skolen for tidlig.

Gjennom Shonglap lærer de seg å argumentere mot disse tradisjonene. Deretter kommer en mer positiv fase, der jentene blir inspirert til å uttrykke sine drømmer for fremtiden. I tillegg får de mulighet til å delta i korte kurs, der de lærer seg et praktisk yrke, som kan gi dem en inntekt.

Shipa våget å satse. Det fikk stor uttelling.
– Jeg valgte å delta i et kurs som handler om hvordan man aler opp ender, og jeg ble veldig inspirert, forteller Shipa.

Etter en stund lykkes hun med å overtale faren sin om at dette var en god idé.
– Siden hun hadde lært seg hva som krevdes, våget vi å satse på dette, forteller faren hennes, Baslu.

Sammen med broren, som bor i nabohuset, gravde han ut en dam og kjøpte inn noen ender. Det var for ett år siden.
– Vi valgte å begynne med eggproduksjon. En gang i uka kommer en oppkjøper hit og henter eggene, som deretter selges i butikker i nærheten, sier han, og legger til: Hver and verper ett egg per dag i fire-fem måneder. Så tar de en pause i ca to måneder før de deretter begynner å legge egg igjen. Inntektene fra eggene har revolusjonert familiens økonomi.

– Vi har nå omtrent fire hundre ender og får 50 øre per egg. Når vi har betalt våre omkostninger, kan vi kjøpe både mat og klær til alle i familien. I tillegg kan vi betale skolepengene for barna våre, noe som ofte var et problem før, forteller faren.

Shipa har en drøm: Hun vil studere for å bli lærer.
– Før var det en helt umulig tanke. Men jeg håper det kommer til å bli slik nå. Hun er verd det, sier faren og kikker stolt på datteren sin.