Gå til innhold Gå til navigasjon

Rømte fra ondskapens favntak

Rømte fra ondskapens favntak
«Maina», hennes opprinnelige navn må være skjult, er tidligere sexslave og barnearbeider.

Det finnes i dag 168 millioner barnearbeidere verden over. Den tidligere sexslaven Maina var en av dem. Kunstner Per Fronth har møtt henne. Her er hans fortelling.

Maina trekker til side sløret med den broderte blomsten som har dekket ansiktet hennes. Lyset fra den åpne døren faller inn og fester seg på den spede jentekroppen. Fotograferingen er over.

Så ser hun på meg med gnistrende, og samtidig, milde øyne. Hun utstråler så mye takknemlighet at jeg har problemer med å håndtere klumpen i halsen. Nå trer hun frem og gir meg en stor, varm avskjedsklem pakket inn i et energisk smil; jeg er allerede veldig beveget, som i en positiv ubalanse, fullstendig tom for ord.

OPPRØRENDE
Det er et menneskemøte. Slik vi alle har mange av gjennom livet. Men dette river i meg.

Jeg er så opprørt og sint og samtidig fyllt med uhåndterlig empati. «Maina», hennes opprinnelige navn må være skjult, er tidligere sexslave og barnearbeider. Hun ble solgt som en vare fra sin hjemby i Nepal til et bordell uendelig langt unna i India som 16-åring.

I dag er hun en vakker jente, et barn, en voksen, i én og samme person. Du ser det på henne. Jeg merkes av det. Og jeg opplever hun har en styrke som overgår min. Hun er en datter, til og med en mor.

Jeg har selv en datter. En uendelig strøm av forferdelige bilder flyr over netthinnen min. I utgangspunktet skal de to jentene møte livet med samme muligheter. Men hverken naturen eller den menneskelige natur kjenner på den slags rettferdighet.

EN HALV iPHONE
Vi befinner oss i et hus i utkanten av Kathmandu sammen med Maina og tolv andre unge jenter som alle er bærere av de jævligste historier man kan tenke seg; de forteller de har alle vært ofre for human trafficking, blitt lurt av onkler og nære bekjente, betalt for og endt opp som prostituerte over grensen til India i sør. 

De har vært på reise til helvete – og er sakte, men sikkert på vei tilbake til livet som ble frarøvet dem i barneårene. Blytunge minner som alltid markerer sin vekt når de, i et millisekund, vekkes til live igjen.

En barneprostituert koster ca. 30.000 Rupi – vekslet om til 3460 norske kroner, eller omtrent en halv iPhone om man vil. Prisen jentene betaler knuser alle kjente referanser.

Huset de tretten unge jentene nå lever sammen i er en del av et prosjekt drevet av ABC Nepal. Her får de skolegang, psykologisk hjelp, og for hver jente utarbeides det en plan, et fremtidskart, for å styrke dem til å møte livet, del to, som ligger fremfor dem. De lever beskyttet og i skjul.

BLE LOVET JOBB
ABC Nepal er organisasjon som helt siden starten i 1987, aktivt har arbeidet mot sexslave-handel for mindreårige og for kvinners rettigheter på et politisk nasjonalt nivå. De har fått stor internasjonal oppmerksomhet for sitt banebrytende arbeid; i 1996 reddet de ut 35 mindreårige jenter fra slavearbeid i Apollo-sirkuset i New Dehli.

Jenter fra Nepal utgjør majoriteten av prostituerte i Indias bordeller, de fleste av dem mindre- årige og med pådratt HIV/AIDS. Maina vokste opp i Biratnagar i Nepal på grensen til India, en by med ca. 200.000 innbyggere.

Moren hennes døde mens hun var et lite barn, og faren forsvant samtidig. 15 år gammel ble hun gift med en jevnaldrende gutt, og mens hun var gravid i femte måned forlot også han henne. Uten evne til å forsørge seg selv godtok hun et tilbud av en nabo om å bli med til Pune i India, nesten 1200 kilometer unna, en storby med 2,5 millioner innbyggere. Her lovet han Maina jobb – og en fremtid.

FORSØKTE SELVMORD
Dessverre holdt han hva han lovet. Hun fikk fast arbeid. I Pune ble Maina umiddelbart solgt til et bordell hvor hun ble seksuelt utnyttet hver bidige dag, og bedt om å seksuelt tilfredstille alle kunder i alderen 15 - 70 år.

Maina protesterte iherdig, men ble straks straffet med uutholdelig tortur av bordelleieren. Hun sier hun forsøkte selvmord ved flere anledninger, men uten å lykkes; utgangsdøren mange barneprostituerte velger for å ende smertehelvetet sitt på.

Til slutt greide hun å rømme fra bordellet, men ble innhentet av mannlige ansatte som slo henne til blods med jernrør samtidig som de knuste hendene hennes. De avsluttet med å rive opp hennes indre kjønnsorganer – og forlot henne i veikanten overbevist om at jobben var velgjort og at døden ville innhente henne.

Hun lå bevisstløs i veistøvet og våknet på et sykehus. Her ble hun tatt vare på av doktorer, og ved hjelp av politiet ble hun fraktet til Jogbani, en grenseby til Nepal. Derfra tok ABC Nepal seg av henne og sendte henne videre i sikkerhet til ABC Kathmandu, barnehjemmet for tidligere sexslaver, hvor hun i dag bor fordi hun ikke har noen slektninger å gå til.

FØDT PÅ NY
Nå har Maina bodd i dette ABC Shelter i litt under seks måneder. Hun har vært gjennom flere operasjoner på sykehuset og kan derfor leve et tilnærmet «normalt» liv igjen. Men som hun sier:

– Jeg trodde aldri jeg skulle komme tilbake til Nepal igjen, og jeg er har store problemer med helsen min. Jeg går jevnlig i terapi.

– Og jeg tenker virkelig på at jeg er født på ny - at livet har kommet til meg én gang til!

* Maina har godtatt at bildet og historien hennes, i sterk anonymisert form, kan publiseres for å skape oppmerksomhet rundt menneskehandel og det ABC Nepal risikerer for skjebner lik hennes.