Gå til innhold Gå til navigasjon

Reddet av mamma

Reddet av mamma
Les Maungs sterke historie.

Maung hadde hatt mange år som barnearbeider da noen venner overtalte ham til å bli med i hæren, bare 14 år gammel. – Det kunne vel ikke være verre enn slik jeg har det i dag, tenkte han. Han tok feil.

Maung (20) vokste opp med moren i en forstad til byen Pathein i Myanmar. 13 år gammel sluttet han på skolen og tok jobb som servitør. Han jobbet fra fem om morgenen til ni om kvelden. Lønnen var elendig, bare 70 kroner måneden pluss noe mat på jobben.

Maung ble her i sju måneder. I løpet av denne perioden knuste han tre tekopper. Han fikk voldsom kjeft fra eieren hver gang det skjedde. Da en kopp gikk i gulvet den fjerde gangen, torde han ikke møte sjefens sinne og stakk av.

Han fikk jobb i en ny tea shop, men her var lønna enda lavere. Lusne 50 kroner måneden var alt han fikk for 16 timers arbeidsdager. Her ble han bare en måned.

Neste jobb var som håndlanger for bygningsarbeidere. Det var tungt arbeid, ofte i steikende sol, som assistent for murere. Lønna var bedre, men 10 kroner dagen er likevel en elendig betaling for et arbeid som var altfor hardt for en 14-åring.

– Jeg hadde det veldig tøft, men ble tvunget til å jobbe siden vi var så fattige. Jeg ble veldig sliten. Gjorde jeg noe galt, ble jeg trukket i lønn, sier Maung stillferdig.

BARNEARBEIDEREN BLIR SOLDAT
Maungs frustrasjon over tilværelsen var enorm. En gang, mens moren var borte, fikk han besøk av to venner som var i flyvåpenet. De prøvde å overtale ham til å bli med i hæren.

– Du vil få det bedre enn du har det i dag, sa de. Men Maung ville ikke. De fortsatte å overtale, og tilslutt gav han etter. Det kunne vel ikke være verre enn livet han levde nå? Vennene tok ham med til en kaptein, som spurte hvor gammel han var. Maung fortalte at han var 14, men kapteinen fikk ordnet falske papirer til ham. Med ett var han blitt 18 år.

Etter en medisinsk sjekk ble han godkjent, og soldatlivet var i gang. Han mislikte det fra første dag. Hver morgen klokka fire måtte de stille opp i uniform. Det var en tøff tone og brutal kommunikasjon. Han måtte følge alle ordre – ellers ble han straffet.

De første månedene gikk til opplæring. Marsjering, våpentrening, nærkamp, hva man kan spise hvis man blir tvunget til å gjemme seg i jungelen over tid. Etter fire og en halv måned ble han sendt til Pathein, der han skulle være soldat i flyvåpenet.

MAMMAS KAMP
Det gikk ikke lenge før moren fikk vite at han var der. Hun forsøkte umiddelbart å få ham ut, men hæren sa det var for sent å trekke seg nå. Hun gav ikke opp og kjempet lenge uten å oppnå noe som helst. Hun hadde verken utdanning eller mange kontakter. Etter fire år fant hun likevel en organisasjon som hjalp foreldre med å få mindreårige ut av hæren. Da begynte saken endelig å utvikle seg.

FUGL I BUR
I militæret led Maung under kommando av alkoholiserte og brutale befal, som kunne gjøre hva de ville med soldatene sine. Han ble utskjelt, innestengt og plaget.
– Jeg måtte følge alle ordrer. De bestemte over liv og død. Jeg var ingenting. Jeg følte meg som en fugl i bur, minnes han.

PÅ RØMMEN
Tilslutt ble det for mye: Han rømte og holdt seg borte i flere dager. Han ble imidlertid funnet av politiet og bragt tilbake til leiren. Han ble straffet med ti harde kjeppeslag og måtte gå med fotlenke i en måned. En trøstesløs tilværelse nådde et nytt bunnpunkt.

– Jeg ville ta livet mitt, forteller Maung alvorlig. Han visste ikke at en organisasjon moren hadde fått kontakt med jobbet for å få ham fri.

DEN LYKKELIGSTE DAGEN
Tilslutt greide de det. Da de kunne vise militæret de ekte identitetspapirene, gikk de med på å slippe Maung ut. En dag fikk han beskjeden han hadde drømt om, men knapt våge å håpe på: «Du skal hjem.»

– Første desember 2015 var den lykkeligste dagen i mitt liv, og jeg tror for moren min også. Nå prøver jeg å ta utdanning for å få en jobb som er bedre enn de jeg har hatt til nå. Jeg ser lyst på framtida og har tre store drømmer. Jeg ønsker å få meg et hus, en motorsykkel, og viktigst av alt: Å ha en økonomi så jeg kan ta meg av moren min, forteller Maung.

Barnesoldater i fryktens land
Få land har tvunget og lurt så mange barn til å bli soldater som Myanmar.
Lurt i krigen
15 år gammel risikerte Win livet i en krig han ikke så noen mening i.
Solgt som soldat
Nyan ble solgt til hæren som 16-åring, ble plassert i frontlinjen og måtte skyte for å drepe.