Gå til innhold Gå til navigasjon

På jobb i helvete

På jobb i helvete

Mangelen på en anstendig jobb har mange konsekvenser. For jenter i Nepal fører desperasjonen etter jobb og inntekt til at mange foreldre og unge jenter blir lurt, slik at jentene ufrivillig ender som sexslaver på bordell.

NB! Vi advarer mot sterke historier.

Livet på et bordell i India er fullt av ydmykelser, vold frykt og fornedrelser. I boka ”Life in Hell” har Strømmestiftelsens samarbeidspartner ABC Nepal samlet historiene til noen av jentene som har blitt reddet fra redslene i de indiske horehusene.

Jentene forteller om livet på bordellet og hvordan de ble lurt dit. Noen har historier om forelskelser og ekteskap som ender i skrekk og vantro når det viser seg at mannen de elsker har solgt dem til bordell. Andre blir fristet med jobber utenfor landsbyen.

En av jentene fra boka, ”Patrivia” hadde det tøft hjemme, med en psykisk syk far som var voldelig mot de andre familiemedlemmene. Da en dame tilbød henne en godt betalt jobb i et skredderverksted et stykke fra hjemstedet, takket hun ja. Men hun ble lurt.

Turen gikk over grensen til India, og før hun forstod hva som foregikk, var hun solgt til et bordell for 30.000 rupi (ca. 2300 kroner).

”Patrivias” historie:
– Hva skal jeg jobbe med, spurte hun.
– Hvorfor er jeg her? Hva skjer? Jeg vil hjem!
– Du gjør det jeg sier deg, svarte bordelleieren.
– Du finner snart ut hva det er.
– Jeg vil ikke være her, svarte hun, denne gangen sterkere.
– La meg gå, jeg vil ikke være her. Bordelleieren bare lo og gikk.

”Patrivia” så etter støtte fra de andre jentene i rommet.
– Det finnes ingen mulighet til å komme bort herfra, sa de.
– Du skal jobbe som prostituert.

Sterk kost
Jentenes fortellinger om livet på bordellet er meget sterk kost. De blir utsatt for overgrep og fornedrelser daglig. De blir behandlet som en vare.

Mange kunder er sadistiske, men når jentene klager, møter de ingen støtte hos bordelleieren. En av jentene forteller:
– En dag prøvde en kunde å stumpe sigaretten sin i hånda mi. Jeg mistet selvbeherskelsen og ropte: ”Du er ikke et menneske! Har du kone, døtre og søstre hjemme? Er ikke din mor en kvinne?”

– Han ble rasende og knuste en ølflaske over hodet på meg. Jeg skrek etter hjelp. Bordelleieren kom, men det var meg hun var sint på.
– Han er en kunde, brølte hun.
– Du skal finne deg i alt han sier og gjør med deg! Levde i frykt

En annen jente beskriver årene på bordellet slik:
– De neste årene levde jeg i konstant frykt. Jeg måtte lide under forferdelige overgrep: Gjengvoldtekter, kunder som gav meg regelmessig juling og mishandlet meg. Dette var hverdagen. Helgene var verst, da måtte jeg betjene 20-25 kunder om dagen.

Alle jentene hadde det slik, noen led enda mer enn meg.
– Jeg så med egne øyne mange unge jenter som døde av bordelleierens mishandling.
– Likene ble gjemt. Bordelleieren hadde ingen respekt for menneskeliv. Penger betød alt for henne. Hun sluttet å gi oss mat hvis vi ikke tjente penger til henne.

Selv gravide ble behandlet slik. De ble banket og nektet mat hvis de ikke ville ta imot kunder. Fem dager etter fødselen skulle de ta imot kunder igjen. Babyene ble tatt fra dem. Vi vet ikke hvor det ble av dem. De kan ha blitt brakt til et barnehjem, men jeg er redd det er mer sannsynlig at de ble drept.

Reddet
I motsetning til de aller fleste ofrene for traffickingen mellom Nepal og India, har altså jentene som forteller historiene blitt reddet ut, og fått hjelp av ABC Nepal til å kunne leve et så normalt liv som mulig. De har imidlertid fått livsvarige skader både på kroppen og sjelen.

Mange har også fått forkortet levetiden betydelig ved å ha pådratt seg hiv-smitte. Hjelpen fra ABC Nepal gir likevel håp for livet videre.

En av jentene forteller:
– Da jeg fikk påvist aids mistet jeg all livsgnist, og det betød ingenting om jeg overlevde fra en dag til den neste. Jeg lå i senga og nektet å snakke med noen i ukevis. Plutselig forstod jeg at jeg ennå var i live og mange mennesker ønsket å hjelpe meg. Jeg kom meg ut av senga og begynte å glede meg over de dyrebare dagene jeg fortsatt har igjen av livet mitt.