Gå til innhold Gå til navigasjon

Nye muligheter

Nye muligheter
Fortunate Anivious ønsker å videreutvikle familiens jordlapp. Familien har lange tradisjoner innen jordbruk. Anivious lærer hvordan hun skal ivareta familiens inntekt fra jorda i møtet med klimaendringene.

På yrkesskolen Druscilla har Anivious fått ny kunnskap, gode venner og tro på fremtiden.

Fra yrkesskolen Druscilla kan man se ut over de grønne åsene i Kabale, et av Vest-Ugandas jordbruksområder. Fortunate Anivious (20) er en av elevene ved skolen. Her lærer hun nye jordbrukstradisjoner, slik at hun kan skape seg en trygg inntekt for fremtiden.

Undervisningen er slutt for dagen, og mange av elevene har satt seg ut i den sterke ettermiddagssola. Lyden av tenåringsjenter som prater og ler kan høres på lang avstand. En av jentene heter Fortunate Anivious. (Artikkelen fortsetter under bildet)


– Hva er favorittfaget ditt?
– Kan jeg si flere enn ett? Hun smiler, før hun forteller at det hun liker best er jordbruk.

– Jeg kjente godt til jordbruk før jeg begynte på Druscilla i Uganda. Foreldrene mine er bønder, og jeg har hjulpet dem i åkeren siden jeg var liten. 

Anivious forteller at foreldrene alltid har støttet henne og gitt henne muligheten til å gå på skolen.
– Det er jeg veldig takknemlig for. Hvis jeg ikke hadde begynt på Druscilla, ville jeg bare vært hjemme og gravd i jorda, sier hun.

– Har du lært noe på Druscilla, som du ikke kunne lært av dine foreldre?
– Ja, helt klart. Mange i landsbyen min driver med jordbruk, men de kan lite om hvordan de skal utvikle jorda på best mulig måte, lagre mat, bruke gjødsel og dyrke nye grønnsaker, sier hun.

Videre forteller hun stolt at hun allerede har lært foreldrene mye.
– For eksempel visste de ikke at det er mulig å dyrke mais og bønner på samme område. Da kan man få dobbelt så mye ut av den samme jorda, forteller hun.
I løpet av året på Druscilla har Anivious fått større ambisjoner.

– Jeg skal begynne å dyrke nye typer grønnsaker som ingen andre i landsbyen min gjør nå. I tillegg vil jeg lage avtaler med forskjellige internatskoler i området slik at jeg blir deres faste leverandør. På den måten kan jeg selge store mengder med grønnsaker gjennom hele året og få en fast inntektskilde, forklarer Anivious smilende.

Naturen er uforutsigbar, og perioder med tørke kan ødelegge en hel avling. Skolen er opptatt av at elevene skal lære mer enn jordbruk.
– Vi oppfordrer dem til å ta flere fag, slik at de alltid har noe å falle tilbake på, forteller lærer Anett engasjert.

Derfor tar Anivious flere valgfag. 
– Det andre faget jeg liker veldig godt, er søm. Etter at jeg har jobbet en stund med jordbruk og spart opp nok penger, vil jeg kjøpe en symaskin. Da kan jeg sy klær til familien min og tjene penger som skredder når det ikke er gunstig å drive med jordbruk, smiler hun.