Gå til innhold Gå til navigasjon

Lurt i krigen

Lurt i krigen

15 år gammel risikerte Win livet i en krig han ikke så noen mening i. Nå er han fri, men soldatlivet tok fra ham alle drømmer.

Win vokste opp med mor og en bror i Myanmar. Moren strikket og solgte ting. Win gikk på skole, men sluttet i niende klasse siden de ikke hadde råd til å la ham fortsette. Han tok ulike småjobber. Da han var 14 år gammel, kom det noen fra hæren og sa han skulle få begynne på skolen igjen. Både Win og moren ble lurt. De tok ham til en
militærleir.

– Jeg var liten og alene. Det eneste jeg kunne gjøre var å be, minnes han.

NY IDENTITET
Hæren lagde nye, falske identifikasjonspapirer til ham.
– De første to månedene var veldig tøffe, men etter hvert fikk jeg venner, det var rundt ti andre på min egen alder der, forteller han.

Opplæringen var intens. Etter fire måneder ble de sendt inn i Monstaten for å slåss mot Karenfolkets frigjøringshær der. 15 år gammel stod han for første gang i frontlinjen i en krig han ikke så noen mening i.

– Jeg synes begge sider tok feil. Men jeg måtte følge ordre, selv om jeg i begynnelsen ofte var veldig redd. Det var tøffe forhold. Etter slag måtte vi ofte jage fienden i jungelen og kunne gå opptil to dager uten mat.

Livet i hæren ble ikke lettere, og et dårlig forhold til en offiser gjorde alt enda verre. Etter en tid fikk moren hjelp av en organisasjon som sørget for at han fikk komme ut. I dag jobber han som assistent for murerne på en byggeplass.

– Jeg er fri, men jobben er hard og lønna knapp, sier han. Når jeg spør hvilke drømmer han har, gjenspeiler ordene tomheten i øynene hans.
– Drømmer? Vet ikke … svarer han. Kanskje noe i ham døde den dagen han som 15-åring, med våpen i hånd, møtte dem hans overordnede sa var fienden?

Barnesoldater i fryktens land
Få land har tvunget og lurt så mange barn til å bli soldater som Myanmar.
Reddet av mamma
Maung ble overtalt til å bli med i hæren, bare 14 år gammel.
Solgt som soldat
Nyan ble solgt til hæren som 16-åring, ble plassert i frontlinjen og måtte skyte for å drepe.