Gå til innhold Gå til navigasjon

Lånegruppe ga muligheter!

Lånegruppe ga muligheter!
Jeg trodde alt håp var uten, men dette var jo faktisk en mulighet til å jobbe seg ut av fattigdom, sier Mariam som satser på grønnsaker etter å ha fått mulighet til å ta opp lån.

Mariam var for fattig til å få lån i banken. Men også for fattig til å investere slik at hun kunne tjene nok til å brødfø familien. En spare- og lånegruppe ble Mariam Selemani (35) sin vei ut av fattigdommens runddans.

Strømmestiftelsen kom på besøk til landsbyen ved Victoriasjøen i Tanzania for å fortelle hva en spare- og lånegruppe kunne bety for dem som bodde der.

– Da ble jeg så motivert! Jeg trodde alt håp var ute, men dette var jo faktisk en mulighet til å jobbe seg ut av fattigdom. Vi i landsbyen kunne jo ikke la være å starte en gruppe når vi fikk denne muligheten, forteller Mariam.

Får ikke lån i vanlige banker
Fattigdom er mangel på valg, mangel på muligheter til å jobbe seg til noe bedre. Naturlig nok gir ikke banker lån til mennesker som ikke kan vise til trygg økonomi. Men uten lån er det også vanskelig å investere riktig slik at det en jobber med gir resultat. På denne måten blir hardtarbeidende mennesker sittende fast i fattigdom. For mange er spare- og lånegrupper en mulighet til å ta et steg i riktig retning.

- Nå er vi flere som har gått sammen om en spare- og lånegruppe. Ingen av oss får tatt opp lån i en vanlig bank, vi er for fattige til det, men i denne gruppa bestemmer vi vilkårene selv. Vi bestemmer selv hva som skal være rentenivået og hvor lang nedbetalingsperioden skal være. Dette er jo faktisk en reell mulighet for oss som er fattige! Det er ingen bank som begrenser oss – her bestemmer vi sjøl. Det gir oss en stor frihet og plass til alle, sier Mariam Selemani.

I flere år har hun dyrket grønnsaker og solgt på markedet. Men mangel på penger gjorde at hun ikke kunne investere mer i grønnsaksdyrkingen.

En stadig større familie krevde mer, og det var vanskelig å få penger nok til å dekke de økende behovene. Det var dette som til sist motiverte Selemani til å bli medlem i gruppa.

Tok opp lån i gruppa
– Spare- og lånegruppen var en mulighet for å utvide. Vi kunne få penger til å kjøpe frø, gjødning og plantevernmiddel for å øke produksjonen, forteller hun.

Det var dette hun brukte det første lånet til – med stor suksess. Familien fikk større avling, og hun fikk god fortjeneste. Hun betalte lånet tilbake, sparte mer og dyrket enda flere grønnsaker som hun solgte til nok en god fortjeneste.

– Dette ga oss mulighet til å dyrke grønnsaker hele året og grønnsakene har nå blitt en trygg og sikker inntekt for oss, sier hun med et stort smil.

Hun har kjøpt to geiter, og pengene har gjort at familien har kunnet utføre viktige reparasjoner på hjemmet.

– For oss har spare- og lånegruppen virkelig gitt håp og helt klart forandret fremtiden vår, sier grønnsakdyrkeren og sjubarnsmoren.