Gå til innhold Gå til navigasjon

Jeg vil ikke at søstrene mine skal giftes bort!

Jeg vil ikke at søstrene mine skal giftes bort!
21-årige Dablew begynte å jobbe deltid som elektriker for å kunne bidra til familiens økonomi, så søstrene slapp å bli giftet bort for tidlig.

— Jeg gjør nesten hva som helst for å tjene penger, bare jeg kan få fortsette studiene mine og søstrene mine slipper å bli giftet bort!

Er du ufaglært og kommer fra de nordligste områdene i Bangladesh, står ikke de gode jobbene i kø for deg. Faren til Dablew (21) presset på for at han skulle slutte på skolen og i stedet begynne å jobbe som dårlig betalt dagarbeider.

Det ville ikke Dablew. Men jobb MÅTTE han ha! Hvis ikke, kom de tre yngste søstrene hans på 10, 12 og 14 år til å bli giftet bort altfor tidlig og tvunget til å slutte på skolen, slik familien måtte gjøre med den eldste søsteren.

— Jeg klarte ikke sove, var veldig frustrert og bekymret over vår vanskelige økonomiske situasjon. Som eldste sønn kjente jeg veldig på presset fra min far om å bidra til å forsørge familien. Det gjorde heller ikke saken enklere at det kunne gå ut over søstrene mine, forteller han.

Faren slet seg nesten i hjel med jobben som dårlig betalt jordbruksarbeider, i tillegg til at han dyrket egen jord. Det var mye slit for lite penger. Men han var desperat, for han klarte ikke lenger forsørge kona og de fire ungdommene som var igjen i familien.

Redningen kom da Dablew fikk tilbud om et ettårig kurs fra Strømmestiftelsen med en enkel yrkesopplæring til slutt.

— Jeg lærte masse, både om mine og jenters rettigheter, helse, hygiene, pubertet og mye annet interessant. Og de tre siste månedene fikk jeg grunnleggende opplæring i elektrikerfaget. Det ble nøkkelen til suksess!

Han lånte litt penger fra noen slektninger og kjøpte seg verktøy. Så gikk han fra dør til dør i nabolaget og tilbød sine tjenester. Etterhvert begynte også folk å ringe til ham. I begynnelsen tjente han ca. 200 kroner måneden. Nå ligger han på rundt 5-600.  Deltidsjobben gjør han i tillegg til studiene.

— Nå kan både jeg og søstrene mine fullføre utdanningen vår, og min far trenger ikke lenger å slite seg ut som dårlig betalt dagarbeider for andre. Min neste drøm er å fullføre en høyere utdanning og få meg en trygg jobb i staten. En jobb betyr at du ikke føler deg hjelpeløs og unyttig. Jobb betyr forandring, fremdrift og utvikling. Men aller viktigst: Småsøstrene mine kan vente med å gifte seg til de blir voksne, sier Dablew fornøyd.