Gå til innhold Gå til navigasjon

Kan du hjelpe meg tilbake til skolen?

Kan du hjelpe meg tilbake til skolen?
Foto: Torleif Svensson

Ni år gamle Sidikou har et stort problem: Han sluttet på skolen allerede i første klasse. Dermed har han mistet tre års skolegang.

Jeg vil fortelle deg litt mer om Sidikou, for da jeg møtte ham, gjorde han dypt inntrykk på meg. Han har sånt et fint smil! Men samtidig så jeg noe sårt i øynene hans. De var litt triste, selv om han smilte.

Jeg forsto først hvorfor da jeg møtte morfaren hans, en flott, høyreist mann med store arbeidsnever.

– Da Sidikou var tre år, døde mammaen hans, forteller morfar stille. – Og etter det ville ikke faren hans ha ham hos seg lenger. De andre konene hadde antakelig mer enn nok med sine egne barn å ta vare på, de har ganske mange hver allerede, fortsetter morfar.

Kan du se for deg hvor tøft det måtte være for en treåring å miste både mamma, pappa og halvsøsken samtidig? All trygghet forsvinner. Det er da besteforeldre kan bli redningen. De trengs virkelig i Niger, som regnes av FN som det verste landet for barn å vokse opp i.

– Dermed ble han sendt hit til meg, sier morfar.
Gode morfar, som har store arbeidsnever og en kjærlig arm. Kloke morfar, som bekymrer seg for de utfordringene unge gutter vokser opp med i dag. Morfar, som alltid vil det beste for barnebarnet sitt.

Kanskje du har barn eller barnebarn? Da vet du sikkert litt om bekymring, du også, for dem du er mest glad i. Vil de klare seg bra her i livet? Takler de presset de unge er utsatt for i dag?

Norge regnes av FN som det beste landet å vokse opp i for barn. Hos oss har barn helt andre muligheter til å utvikle seg, lære og være trygge. Likevel trengs gode voksne her også. Mennesker som vil det beste for barn. Både sine egne og andres.

Mennesker som deg.

Morfar sendte Sidikou på den offentlige skolen da han var seks år, for han ville at han skulle lære å lese, skrive og regne. Men det fungerte ikke i det hele tatt. Og det var kanskje ikke så rart.

For der måtte han sitte, på jordgulvet, sammen med 70-80 andre barn, tett i tett, i 40 varmegrader. De fikk ingen bøker, ingen blyant og papir, og læreren underviste på fransk – et språk han ikke skjønte noe av. Sidikou mistet motivasjonen, og skulket oftere og oftere.

– Jeg ble nødt til å la ham slutte der, forklarer morfaren fortvilet. – Jeg kunne ikke hjelpe ham med noe, for jeg har aldri gått på skolen selv. Jeg har kun gått på koranskole og lært å lese litt på arabisk.

Morfar har levd hele livet som bonde. Da Sidikou sluttet på skolen, hjalp han morfar med geitene og jordbruket. Men nå er det blitt så lange tørkeperioder at det er nesten umulig å dyrke mat nok, verken til folk eller fe. Ørkenen sprer seg, og regnet kommer sjelden. Sulten truer. Ingen vet når den rammer neste gang. Da må de ut og spise bladene på trærne.

Morfar er rådvill. For han har hørt om ekstremistene som raider landsbyer lenger østpå. Han vet så inderlig godt at de er gode til å lokke unge, frustrerte gutter med både det ene og det andre, hvis de har mistet mål og mening i livet. Og han vet at Sidikou er ekstra sårbar. Han savner fortsatt mammaen sin. Og en dag må han klare seg uten morfar også.

– Tenk hva som kan skje hvis de kommer hit! sier morfar bekymret. – Jeg vil ikke at Sidikou skal bli barnesoldat eller slave. Gutten MÅ få skolegang og bli opplyst! Det er ingen fremtid for ham her ellers. Snart er han ungdom.  Da kommer virkelig utfordringene! En dyp rynke trer frem i morfars panne.

Siden Sidikou sluttet i første klasse, har det ikke vært mulig for ham å komme tilbake til skolen igjen.

Inntil nå.

Speed School – Strømmestiftelsens intensive undervisning for å få barn tilbake til skolen er kommet til landsbyen hans. Nå kan han få en ny sjanse. 
Her vil han kunne ta igjen ta igjen tre års tapt skolegang på bare ni måneder. Han vil få bøker og skrivesaker, hjemmelekser, en pult å sitte ved og en dyktig lærer som først underviser på morsmålet hans, deretter på fransk.

Så kommer de til å være kun ca. 25 stykker i klassen, alle mellom 8 og 12 år. Og etterpå kan han begynne i vanlig fjerde klasse.

Barn som går ut av Speed School og blir overført til vanlig skole, klarer seg ofte bedre enn de vanlige elevene, for de er topp motivert for å lære. De tørster etter kunnskap som tørre svamper. Og de holder seg lettere unna trøbbel.

For Sidikou og andre barn i Vest-Afrika kan skolegang bety en forskjell på liv eller død. Vil du hjelpe dem?