Gå til innhold Gå til navigasjon

Jobbskaperskolen er åpnet!

Jobbskaperskolen er åpnet!

Dette markerer en milepæl for Sri Lanka, som sliter med å få ufaglærte i arbeid.

Tekst: Nadeeja  Abeyasekera, Sri Lanka

To halvårskurs er startet for å øke og forbedre andelen faglærte skreddere og håndverkere, samt støtte og veilede dem som ønsker å starte opp for seg selv. Dette vil øke mulighetene for å få elevene i jobb, til tross for at mange mangler utdanning og erfaring i arbeidslivet.

Kombinasjon
- Det er en stor fordel å kombinere teknisk utdanning og bedriftsopplæring for ufaglærte, samtidig som de får kunnskap om hvordan de kan takle andre utfordringer i livet. De lærer et yrke, samtidig som de lærer om sine rettigheter og om grunnleggende helse og hygiene. Dette øker livskvaliteten betraktelig, og den nye kunnskapen hjelper dem å unngå sykdom og utnyttelse, forteller Strømmestiftelsens regiondirektør i Asia, Nimal Martinus.

- Prosjektet blir bærekraftig når de blir tilbudt yrkeserfaring, samtidig som de får hjelp til å starte opp egen bedrift. De får også videre veiledning når de har startet opp bedriften. (Saken fortsetter under bildet)


Ungdom i jobb
Målgruppen er ungdom som av en eller annen grunn har sluttet på skolen, og ungdom som er sårbare av sosiale eller økonomiske grunner. Kvinner og menn fra fattige områder kan også delta.

Det er lokale myndigheter sammen med Strømmestiftelsen som har startet skolen sør-vest i landet, i Palindanuwara. 600 mennesker av områdets 2000 innbyggere kan få muligheten til å klatre ut av fattigdom gjennom Jobbskaperskolen.

Kursene som nå er startet opp skal utdanne deltakerne til skreddere og håndverkere, der kartlegging har vist et tydelig behov for disse yrkene i området. Snart får deltakerne også mulighet til å velge kurs i mekanikeryrket, kokkeyrket og avling av sopp. Disse kursene starter opp når de lokale myndighetene kan stille med flere lærere.

Foreløpig er 79 elever tatt inn på skolen. Disse har tidligere manglet muligheten til å få en utdanning, på grunn av analfabetisme, fattigdom og funksjonshemminger. Den første klassen er allerede i gang.

- Elevene vil også bli kurset i forretningsvirksomhet, markedsføring og økonomi. Vi skal gi dem det de trenger økonomisk for å starte opp, og videre støtte når de er i gang, forteller Herr Wanigatunga. Han er grunnlegger og direktør for Strømmestiftelsens partner i området, som har ansvaret for Jobbskaperskolen.