Gå til innhold Gå til navigasjon

15-åringen hadde to friere på døra - fant en utvei.

15-åringen hadde to friere på døra - fant en utvei.
- Jeg ville ikke gifte meg, så jeg løp av gårde til det nye Speed School-senteret for å melde meg på, uten å spørre foreldrene mine, forteller Ramatou (15) fra Niger.

Allerede som 15-åring hadde 15-årige Ramatou fra Niger fått to tilbud om giftermål. Men den unge jenta ville ikke gifte seg tidlig, slik moren hennes hadde gjort. Hun så etter en utvei, og den kom fra uventet hold.

Ramatou Amadou er ei 15 år gammel jente fra Niger. Som mange jenter fra Sahel-regionen i Vest-Afrika, kunne hun ikke lese eller skrive. Hun hadde aldri blitt sendt på skolen av foreldrene, som selv er analfabeter.

Dagene gikk med til å gjøre typiske plikter for ei jente på hennes alder: Husarbeid, matlaging, hente vann og ved, vaske tøy og selge kaker på markedet.

Men en dag sto det to friere på døra som ville gifte seg med henne. Hun visste at foreldrene hadde tenkt en god stund på å gitfe henne bort, for hun var jo kommet i "gifteferdig alder", som det heter. Men Ramatou ville ikke. Hva skulle hun gjøre for å slippe unna? 

Hjelpen kom fra uventet hold. 

Hun fikk høre om at noen skulle starte opp Speed School 2 - en hurtigskole for ungdommer som ikke har fullført eller gått på barneskolen. I løpet av 18 måneders intensiv undervisning ville hun kunne ta igjen barneskolens pensum og begynne i sjuende klasse på ungdomsskolen.

Den unge jenta lot seg ikke be to ganger. 

- Jeg ville ikke gifte meg, så jeg løp av gårde til det nye Speed School-senteret for å melde meg på, uten å spørre foreldrene mine, forteller hun med bestemt mine.

Hun ønsket ikke å lide samme skjebne som moren, som ble tidlig gift og fikk mange barn.

(Saken fortsetter under bildet)

ramatou-and-her-mother

Ramatou og moren, som selv ble tidlig giftet bort.

Heldigvis ble hun blant de 25 som fikk begynne på Speed School. Umiddelbart kastet hun seg over skolearbeidet, lettet over å slippe unna frierne sine. Nå var det skole, skole, skole som gjaldt. 

Etter ett år kunne hun både lese, skrive og regne veldig bra, og fikk gode karakterer på den avsluttende årsprøven. Dermed kunne hun begynne på andreåret, og etter det fortsette på vanlig ungdomsskole.

- Jeg drømmmer om å kunne ta en utdanning som jordmor, for jeg vil så gjerne hjelpe mine foreldre og kvinnene i landsbyen, sier den modne og besluttsomme 15-åringen. 

En dag står det kanskje en ny frier på døra. Men han får nok ikke et ja før denne jenta har nådd målene sine!