Gå til innhold Gå til navigasjon

Fortvilet skoledirektør med nytt håp

Fortvilet skoledirektør med nytt håp
– Jeg har store forventninger til lærerskolen, sier skoledirektør Walentina Awei.

– Vi trenger flere lærere, flere skoler, nye klasserom og vann! 

Tekst og foto: Egil Mongstad

– Jeg har ansvaret for 505 barneskoler, 32 ungdomsskoler og 39 førskoler, og seksti prosent av disse er under åpen himmel. Mange skoler har over 1500 elever, men bare åtte klasserom. Situasjonen er fortvilet! 

Hjertesukket kommer fra skoledirektør Walentino Awei (bildet) i Sør-Sudan. Han har ansvaret for utdanning i delstaten Northern Bahr-el Ghazal og har utfordringer i jobben sin vi knapt kan forestille oss.

– Det er flere barn i denne region som er hjemme fra skolen, enn som går på skolen, sier Awei.

Han forteller at han både mangler lærere, penger, bøker og utstyr til skolene sine. Han har en gode del dyktige, godt kvalifiserte lærere, men langt fra nok til å dekke behovet. Lav lønn gjør læreryrket lite attraktivt, og mange av de beste slutter og går til bedre betalte jobber. Flere skoler egner seg ikke heller ikke for undervisning, og måten flere skoler drives på er ikke god.

– Vi har rektorer som ikke kan faget sitt godt nok, og vi har ikke utstyr som lærebøker, kart, tavler og kritt, hjelpemidler vi skulle ha for å gjøre undervisningen god,
sier Awei.

Men det er ikke penger å få fra staten, og han får ikke noe fra regjeringen utover det som skal gå til lønn til lærerne. Ofte hender det at han heller ikke får utbetalt lønn til dem, så de må kanskje vente i flere måneder før de får penger.

Snart åpner Strømmestiftelsen en ny lærerskole i Maper, like utenfor Aweil. Det gir direktøren nytt håp. 

– Jeg har store forventninger til lærerskolen. Det vil bety svært mye for rekrutteringen av lærere til skolene våre, sier han håpefullt.