Gå til innhold Gå til navigasjon

Fly me to...

Fly me to...
100 kroner av hvert solgt smykke av denne søte spurven vil gå til Strømmestiftelsens arbeid blant unge jenter i Bangladesh.

«Hvor vil du fly hvis du følger drømmen din?» spør Janne Sødal Ringøen. I hånden holder hun et lite smykke av en spurv i sølv som hun forsiktig trer på et sølvkjede. Snart skal hennes drømmer smykke en annen kvinnes hals.

– Dette er en drøm jeg har hatt lenge, forteller Janne S. Ringøen fra Kristiansand, og pakker et smykke forsiktig ned i en eske. Den lille spurven har hun designet selv. I esken ligger et kort som forteller historien om smykket og symbolikken med spurven. Her ligger det også et kort som forteller at 100 kroner av hvert solgt smykke vil gå til Strømmestiftelsens arbeid blant unge jenter i Bangladesh, Shonglap.

Smykkekunstneren Janne S. Ringøen

I flere år har tannteknikeren hatt en drøm om å starte et lite smykkeverksted. Og ideen om spurven har hun hatt lenge. Det ble laget flere utgaver av fuglen. Tanken var også at fuglen skulle formidle et budskap om å bry seg og om å ta vare på våre medmennesker.
– Jeg har lenge ønsket at jeg kunne bruke mine evner til å gjøre noe for andre. Jeg brukte mye tid på å lete og lese om forskjellige prosjekter og gode tiltak. Da jeg fant historien om Shonglap og arbeid blant unge jenter i Bangladesh, passet det helt perfekt til mine tanker om fuglens budskap, sier smykkeskaperen. Gjennom programmet Shonglap arbeider Strømmestiftelsen for at jentene skal bli sjef i sitt eget liv og for at de skal kunne utvikle og følge sine drømmer i livet.

– Tenk om det jeg kan bidra med kan gi unge jenter i Bangladesh rom for drømmer og mulighet til å følge drømmene sine! Den lille spurven symboliserer frihet og godhet, og med frihet følger også mulighetene til å velge. Mange har ikke den muligheten. Jeg vil at folk skal forstå at vi hver dag kan gjøre våre egne valg, og velge det som gjør oss til gode mennesker, sier Ringøen.

– Vi kaver jo mye for å få dagene våre til å gå opp. Jeg håper at smykket skal få oss til å stoppe opp, bry oss om hverandre, og tenke over hva livet er og hvorfor vi tar de valgene vi gjør. Den lille fuglen er fri til å fly der den vil. Hvor vil du fly dersom du følger drømmene dine? spør Janne Ringøen. Hun er glad den vesle spurven også kan være med å gi vinger til unge jenters drømmer i Bangladesh.

– Derfor historien og jentene i Bangladesh en viktig del av smykket mitt, sier smykkekunstneren i Kristiansand.

Smykkene får du kjøpt via Janne S. Ringøens Facebookside

Tekst og foto: Egil Mongstad