Gå til innhold Gå til navigasjon

Fikk yrkesopplæring - ble sauebonde

Fikk yrkesopplæring - ble sauebonde
Sidiki tar godt vare på dyrene sine. Her står han med en sau i armene.

I to år gikk Sidiki (25) fra Mali på Strømmestiftelsens yrkeopplæring – Speed School 3 . Her fikk han lære et yrke, og Sidiki valgte husdyravl. I dag er han sauebonde og kan forsørge familien sin.

I et enkelt uthus i landsbyen Dougoubala ikke langt fra byen San, 50 mil øst for hovedstaden Bamako i Mali arbeider 25 år gamle Sidiki Coulibaly med dyrene sine. 25-åringen har vært elev ved Strømmestiftelsens yrkesopplæringssenter (Speed School 3) i byen.  

Lite skolegang fra førsidiki-parents
Det er en alvorlig, ung mann som møter oss hjemme på gården, hvor han bor sammen med sine gamle foreldre, kone og et barn på 1 ½ år. Jordsmonnet er velegnet for produksjon av millet, et vanlig kornslag i Mali. Men i tørre Sahel er mangel på vann en utfordring for bøndene. Derfor er dette et område der mange unge i tørketiden reiser til nabolandene i sør for å arbeide og tjene penger.

Sidiki har kun gått seks år på skolen, for det var alt som var mulig i landsbyen. Hver dag i regntiden etter skolen måtte han i tillegg hjelpe sin far med å dyrke og se etter avlingene. En av hans faste oppgaver var å kjøre møkk ut på åkeren, og om kvelden hjalp han broren sin i den vesle butikken hans. I tørketiden jobbet Sidiki i gullgruvene, der han i likhet med så mange andre søkte lykken. Det var et hardt liv for en ung gutt.

Selger nå sauer
Da Speed School 3 kom til landsbyen for noen år siden, var han en av dem som fikk muligheten til å begynne på yrkesopplæringen. Etter en intensiv opplæring i husdyrhold fikk han fire sauer. Tre måneder senere solgte han alle fire og kjøpte fem nye. Sauene kostet ham til sammen 2600 kroner. Tre måneder senere solgte han dem for 4700 kroner — med god fortjeneste, altså.

Sidikis mål er å avle opp og selge 15 sauer i året. For noe av fortjenesten har den unge husdyrholderen kjøpt to okser, seks sauer, tre værer og to geiter. I dag er han en stolt, ung mann som har sine egne sauer, og for andre i landsbyen er han et godt eksempel på hvordan en kan drive godt oppavl av husdyr.

Utfordringer med sykdomsidiki-with-bulls
Men yrket byr også på utfordringer. Nylig mistet han to værer og en okse på grunn av sykdom. Alle tre var klare for å selges, og han tapte mye penger på at de døde. For å unngå flere slike kostbare situasjoner har Sidiki inngått en av tale med en veterinær som regelmessig kommer til gården for å sjekke dyrene.

– Jeg visste ikke hva som skjedde med dem, og måtte bare se at dyrene døde. Senere har det vist seg at det var en smittsom feber. Mange mistet husdyr i denne perioden. Jeg så at oksen min hadde problemer med å puste. Da jeg forklarte det til dyrlegen, forstod han med en gang hva det var og at sykdommen kunne behandles med antibiotika om han hadde kommet tidsnok. Det var en vond opplevelse å miste dyr på den måten, forteller Sidiki Traoré.

Investerer fortjenestensidiki-family-solar-panel
Sidiki tjener likevel godt på avlen. Noe av fortjenesten investerer han i hus og hjem til familien. Han har kjøpt solpanel slik at de nå har strøm til huset, og han bruker penger på å vedlikeholde og pusse opp hjemmet til seg og foreldrene. I tillegg har han kjøpt en motorsykkel med lasteplan for å drive transport. Han har enda ikke sertifikat til å kjøre den, men etterhvert mener han å kunne tjene ca. 500 kroner måneden på transportoppdrag.

Glad for sjansen
I likhet med alle andre her dyrker Sidiki også millet og grønnsaker. I tørketiden drar han fortsatt til gullgruvene vest i landet for å lete etter gull. Men han er glad for sjansen yrkesopplæringen i Speed School 3 gav ham og for at han satset på avl av husdyr som sitt levebrød.

– Jeg anbefaler gjerne dette til andre unge. Dette er en mye bedre jobb enn å reise utenlands for å tjene penger. Inntektene er bra, og jeg kan ta vare på familien og hjelpe foreldrene mine. Jeg er stolt over det jeg har fått til, sier Sidiki Coulibaly.