Gå til innhold Gå til navigasjon

Bloggere på tur

Bloggere på tur
Mammabloggeren Mia Charlotte Johnsen (22) fikk oppleve en annen mamma-hverdag i Nepal. Foto: Joakim Kleven.

I høst kan du på Aftenposten TV se hvordan det gikk da mammabloggerne møtte en helt annen virkelighet enn den de opplever i hverdagen hjemme.

Mammabloggeren Mia Charlotte Johnsen (22) går en spennende høst i møte. Mia Charlotte er kjent for mange for sin blogg www.miacharlotte.no. Enda mer kjent vil hun bli når hun sammen med en annen blogger, Marna Haugen Burøe, www.komikerfrue.no i slutten av oktober dukker opp i Aftenpostens TV-serie Motherhood. Her har de to mammabloggerne blitt tatt med til Nepal, der de møter mødre med helt andre utfordringer enn det de to til vanlig skriver om i bloggen sin.
 

Tøft møte

Det ble et tøft møte for den unge trebarnsmoren. Hun hadde aldri før reist til et fattig land, og før turen fikk hun heller ikke vite mer enn hvilket land de skulle til. Møtene med mødrene som slet for at barna deres skulle overleve fra dag til dag, ble derfor en sterk opplevelse:

– Det var voldsomt å møte den brutale fattigdommen. Jeg var langt nede da jeg var der og opplevde hvordan mødrene og barna deres hadde det i hverdagen. De hadde det så tøft. Jeg hadde forventet at det var ille, men det er veldig annerledes når du ser det med egne øyne og møter menneskene. I hverdagen kjemper de for å overleve; å skaffe nok mat til barna sine er den største bekymringen for mange. Det gjorde sterkt inntrykk å se alt de var villige til å gjøre for å få det til å gå rundt. Noen måtte til og med prostituere seg. Det er vanskelig å forklare det jeg opplevde for mennesker som ikke selv har vært der og sett det. Jeg har også trengt tid etter turen til å sortere følelsene rundt reisen, forteller Mia.

I løpet av noen dager i april møtte Mia og Marna en rekke mødre og barn i ulike situasjoner. Ønsket om å gjøre noe meldte seg raskt:

– Etter de første møtene ønsket vi å hjelpe de enkeltpersonene vi traff. Etter hvert som møtene ble flere og vi så det enorme omfanget av problemet, skjønte vi at det ikke var så enkelt som å hjelpe en og en. Etter hvert begynte håpløsheten å ta over. Hvordan kunne vi hjelpe når det er så mange som lever i desperat fattigdom? Vi nådde et punkt der vi mistet håpet om å kunne gjøre noe med det, sier hun stille.

 

Vendepunktet

Heldigvis kom det et vendepunkt. Det kom i møtet med et ettårige kurs for tenåringer – Samvad. Samvad betyr dialog på nepali og her lærer ungdom som har falt utenfor skolen, å mestre livet. Det skjer gjennom opplæring om egne rettigheter, hygiene, lover og regler, og tilslutt en liten yrkesopplæring, slik at de kan tjene egne penger. Utdanningen har fokus på å skape positive endringer for ungdommene og lokalsamfunnet, og ungdommene selv definerer hva de vil fokusere mest på. Resultatene er blant annet sterk reduksjon av barneekteskap, mindre kastediskriminering og at ungdommene tjener egne penger og i større grad kan ta sine egne valg.

– Det var fantastisk å få møte disse ungdommene som gav oss tilbake håpet og troen på at man kan gjøre noe som nytter. Innstillingen deres var utrolig bra. De tenkte ikke bare på seg selv, men jobbet for andre ungdommer også. Det var spesielt sterkt å se hvordan de hele tiden fokuserte på å gi det de selv har lært videre til andre, sier Mia engasjert.

Hva Mia Charlotte og Marna opplevde i Nepal, det kan du se når Motherhood kommer ut i slutten av oktober.

- Når serien har hatt premiere, vil jeg også dele mer i bloggen om denne turen og møtene som har satt dype spor i meg, sier Mia Charlotte Johnsen.