Gå til innhold Gå til navigasjon

Ble giftet bort som 14-åring

Ble giftet bort som 14-åring
"Lille jenta mi, lille jenta mi! Hun skulle hatt et mye bedre liv enn det jeg klarte å gi henne. Jeg kunne ta vare på henne mer. Hva skulle jeg gjøre? Jeg giftet henne bort til fremmede menn. To ganger."

Shipa klarte å rømme fra sin første ektemann. Men da hun var 16, ble hun tvangsgiftet igjen. Hvordan kan sånt skje? Her forteller både mor og datter sin historie.

Dette er sann historie om en guttebaby, en ung mor og en fortvilet mor og bestemor som ikke fikk gitt datteren det livet hun drømte om å gi henne. Vi bruker fiktivt navn på Shipa av hensyn til hennes sikkerhet.

SHIPA: Mamma. For et underlig ord.  Er det virkelig meg? Når jeg står her med gutten min i armene, så skjønner jeg jo at jeg er blitt mamma. Men likevel er det liksom ikke meg. Jeg skulle jo ikke ende opp som min mor. Jeg skulle ikke gifte meg og få barn før jeg var blitt voksen. Hun lovet meg det!

Nå er jeg 17 år. Og har allerede vært gift med to menn. Jeg orker nesten ikke tenke på første gang, det var så ekkelt! Før jeg visste ordet av det, sto han bare der og gjorde krav på meg. Han viste meg fødselsattesten min. Der sto det at jeg var atten år. Men jeg var bare fjorten. 

Jeg hadde ingen valg!

Han ba meg pakke klærne mine, og halte meg med seg. Jeg måtte være hos ham om nettene og gjøre ting jeg ikke makter å snakke om. Men jeg rømte fra ham og inn til Dhaka for å jobbe på en tekstilfabrikk. Jeg klarte ikke være i nærheten av det mennesket mer. Han behandlet meg som et dyr! Men så ble jeg syk og måtte dra hjem igjen. Til mamma.

Og så en dag igjen – uten at jeg visste noe – sto det en ny, ukjent mann på døra.

 

MOREN: Jeg kunne jo ikke vite at det ville gå slik med henne! At hun skulle havne i samme smørja som meg. Jeg er ikke et ondt menneske.

Lille jenta mi, lille jenta mi! Hun skulle hatt et mye bedre liv enn det jeg klarte å gi henne. Men jeg hadde jo ingen valg! Hører du – jeg hadde ingen valg! Jeg hadde ikke mat. Ikke penger. Jeg kunne ikke ta vare på henne mer. Hva skulle jeg gjøre? 

Så jeg forfalsket fødselsattesten hennes.

Og giftet henne bort til fremmede menn. 

To ganger.


Hvert annet sekund blir ei jente giftet bort mens hun ennå er et barn. Men du kan stoppe et barneekteskap. NÅ.

Brutal fattigdom og desperasjon fører mennesker ut i fatale handlinger. To ganger ble Shipa tvangsgiftet til ukjente menn. Først som 14-åring, til en mann som mishandlet henne og skilte seg fra henne etter at hun rømte. Deretter som 16-åring til en voldelig og lutfattig kjerrekjører, som hun fikk barn med. Både hun og babyen er underernært. Hun har nesten mistet alt håp om et bedre liv. Akkurat som moren har hun aldri hatt noe valg. 

Siden 2008 har Strømmestiftelsen forhindret over 40.000 barneekteskap i Bangladesh. Ei jente blir ofte sett på som en økonomisk byrde og blir derfor giftet bort på grunn av foreldrenes bunnløse fattigdom. Men får hun en praktisk utdanning og tjener egne penger, får hun en helt annen verdi i familien.Og da tvangsgifter de henne ikke.