Gå til innhold Gå til navigasjon

Barneekteskap – nei takk!

Barneekteskap – nei takk!

Det formelig kryr av mennesker på den åpne sletta. Her er både ung og gammel, flest unge.

Tekst: Asle Stalleland

Kanskje så mange som 1000 mennesker har tatt seg frem til den åpne plassen denne dagen. Dagen er historisk. I dag skal kommunens ledelse og politimesteren
skrive under på en bestemmelse som gjør kommunen til den første
barneekteskapsfrie kommunen i Nepal. 

Det er to år siden Samvad startet i Nepal. Og flere steder setter samvadkursene alt sterke og tydelige spor etter seg.

Enkeltpersoner, familier og til og med lokalsamfunn endrer seg når ungdommer øver forsiktig press, påpeker urett og diskriminering, og peker på menneskerettigheter og løsninger. Ungdommene som ønsker forandring viser i mange tilfeller et imponerende mot og evne til å få gjennom sine mål.

EN FESTDAG
I kommunen Paklihawa, ikke langt unna byen Siddharthnagar like ved grensa til Inda, var inntil nylig omkring 80 prosent av alle ekteskapene som ble inngått, barneekteskap.

Det ville ikke lenger ungdommene i Samvadsentrene akseptere og gikk til kommunen for å få en slutt på praksisen.

De mobiliserte alt fra foreldre til politi og ledere i kommunen. Og de fikk resultat.

Det er stor stemning når innsatsen deres blir gjort synlig for alle og kommunen, på et stort arrangement i byen, erklærer seg som barneekteskapfri sone. Ungdommer fra de ulike samvadklassene deltok. Det var sang, dans, taler, drama – alt kyndig ledet og bundet sammen av dyktige veiledere i samvadgruppene.

NEI TIL BARNEEKTESKAP
Responsen er helt enestående. Mer enn 1000 av kommunens 10.000 innbyggere hadde møtt opp for å få med seg denne historiske hendelsen.

Blant talerne var kommunens øverste ledelse, politisjefen og tidligere leder av Operasjon dagsverk, Mio Kristiansen. Han var leder da Strømmestiftelsen vant avstemmingen om Operasjon dagsverk til Samvad i 2012. Jubelen når nye høyder når den 22 år gamle norske lederen går på scenen.

- Det er fantastisk at dere sier nei til barneekteskap! Barn og ungdom skal få lov og ta seg en utdanning – lære – og de har selvsagt rett til å være unge og ha det gøy, sier han til stor applaus.

TAKK TIL OPERASJON DAGSVERK
Etter å ha danset på scenen til – om mulig – enda større applaus, får OD-lederen også æren av å være den første som skriver under på at kommunen skal være fri for barneekteskap.

Etter han følger de lokale lederne, kommunens øverste leder, politisjef, rektor og andre. Kommunen er erklært barneekteskapfri sone, noe som trolig vil bety at over 90 prosent av innbyggerne respekterer det.

En stor forandring har skjedd, takket være initiativet og innsatsen fra Samvadungdommene i Nepal – og OD-ungdommene i Norge som i 2012 jobbet inn pengene som gjør dette mulig.

Det er imponerende det Samvadgruppene i kommunen har fått til. Det blir lagt merke til langt utenfor området, og flere vil også prøve å få til dette. Men det er ingen enkel oppgave, sier leder for Strømmestiftelsens arbeid i Nepal, Ramesh Shrestha.

- Når kommunen blir erklært fri for barneekteskap og ledere for alle samfunn sektorer stiller seg bak, er det stor grunn til å tro at nesten alle vil respektere det. Det får med andre ord store konsekvenser for tusenvis av ungdommer fremover, sier Ramesh Shrestha.