Gå til innhold Gå til navigasjon

Hjertevennen Sissel

Hjertevennen Sissel
– Hjertevenn er et helt unikt konsept. I ordet ligger det at det er noen du bærer med deg i hjertet. Det er en venn du har med deg, en som du kan bety noe for, sier Sissel Kyrkjebø.

I mer enn 30 år har Sissel turnert de store verdensscenene. Hun har sunget med de beste og blitt en av Norges mest folkekjære artister. Men aldri har hun glemt Hjertevennene hun fikk i Bangkok, og mødrene og barna hun møtte med Strømmestiftelsen i et prosjekt for blinde i Bangladesh for 30 år siden.

– Jeg tror vi reiste rundt en hel uke i Bangladesh og besøkte mange landsbyer. Jeg møtte mange fantastiske mennesker som hadde mye å gi. De hadde så mye varme og imøtekommenhet å by på og som de delte med oss, samtidig som de levde i den fattigdommen de gjorde, sier Sissel.

Med Strømmestiftelsen
Hun var i Bangladesh med Strømmestiftelsen for å promotere et prosjekt som blant annet handlet om å bygge kjøkkenhager og peke på hvor viktig det var å spise grønnsaker for å forebygge blindhet.

– Jeg husker spesielt en gutt som stolt viste oss kjøkkenhagen sin, og fortalte oss hvordan grønnsakene hadde vært med å redde synet hans, forteller hun.

Det har gått 33 år siden bergensjenta sa ja til å stille opp for Strømmestiftelsen.

– Det var Rune Larsen som spurte. Han visste at jeg var opptatt av hvor urettferdig verden kunne være. Og han hadde forstått hvor vondt det var for meg å se andre barn som hadde det vondt. Han fortalte meg om Strømmestiftelsen, om hvordan dere jobber. Jeg tenkte at her vil jeg være med. Og så var det gjort, forteller Sissel.

En viktig stemme for Hjertevenn
Ikke lenge etter reiste hun til Bangkok og til et helt nytt arbeid i slummen Santisok og senere til Bangladesh og til prosjektet blant blinde. Hun ble en viktig stemme for å få nye Hjertevenner til Strømmestiftelsens givertjeneste.

– Jeg kunne fortelle om det jeg hadde sett og om mennesker som hadde fått hjelp og fått forandret sine liv. Og jeg kunne si noe om hvor mye det betydde for dem at det var noen et annet sted på jorden som brydde seg og ville hjelpe nettopp dem. At flere av dem som ble Hjertevenn på 1980 tallet, fortsatt er faste givere fordi jeg fikk lov til å gjøre dette, er rørende. Men det forteller mest at dere gjør et godt arbeid, og at folk fortsatt velger å støtte dere fordi de tror på det som dere gjør. Strømmestiftelsen er hel ved, sier Sissel.

Håp
Det har gått noen ti-år siden 17-åringen satte seg på flyet til Bangkok for å besøke prosjektet i Santisok. Det ble mange sterke inntrykk.

– Jeg husker Hjertevennene mine. Jeg hadde to stykker, Saung Don er navnet på den ene. Det var fantastisk å få møte dem. Senere har jeg fått hilsen fra Saung – det er utrolig at hun fortsatt husker meg. Hun hadde giftet seg og fått familie. Er det ikke fint, sier Sissel og smiler.

Engasjementet for de fattige har hun fortsatt, og i 2005 ble hun Unicef-ambassadør. Hun er glad mange av de store navnene i verden er med og gir uretten og den globale fattigdommen mer oppmerksomhet.

– Det gir håp, sier Sissel, og tror det også fører til at flere vil engasjere seg. – Jo flere vi er, jo mer får vi gjort. Det handler om å gjøre verden litt bedre, sier hun.

50 sanger – 50 uker
I sommer fylte hun 50 år. Det feirer hun med å gi ut 50 sanger på 50 uker. Noe er nytt og noe er gammelt, men kommer i ny klesdrakt med video, der hun forklarer litt om sangen – og alt er å finne på Sissels egen hjemmeside og på ulike strømmetjenester.

– Selvsagt har det vært krevende, men det er utrolig morsomt å arbeide med dette, sier hun.

En venn du bærer med deg
– Alle kan vi være med å gjøre litt for at andre skal få det bedre. Det viktigste er at vi ser og deler med hverandre. Vi er mennesker med samme håp og drømmer. Vi søker etter trygghet og tillit alle sammen, sier Sissel. 

– Hjertevenn er et helt unikt konsept. I ordet ligger det at det er noen du bærer med deg i hjertet. Det er en venn du har med deg, en som du kan bety noe for, sier Sissel.

Lyset i mørket
– Vi må ikke bli likegyldig til hvordan våre medmennesker har det. Likegyldighet er gift og skaper bare negative holdninger. Jeg skulle ønske at vi var mer nysgjerrige, at vi ikke er redde for å bli utfordret, men heller søker å forstå. 

Nå er hun i gang med juleturneen «Sissels Jul».  Fra 17. november til 21. desember skal hun holde 31 julekonserter i Norge, Sverige, Tyskland og Danmark.

– Jeg håper at julekonsertene kan få folk til å senke skuldrene og få julestemning i dagene inn mot jul. For meg er barnet i krybben symbolet på håpet, og det lyset som skinner i mørket. Julen kan ha mange lag – det kan være den beste tiden for noen, og det kan være den vanskeligste tiden for andre. Men om du er troende eller ikke – mener jeg dette er noe alle kan ta innover seg, sier Sissel.