Gå til innhold Gå til navigasjon

Nå hjelper hun andre

Nå hjelper hun andre
Nå hjelper Evelyn andre, etter selv å fått starthjelp.

Evelyn har ikke bare fått orden på familiens økonomi. Hun ser det som sitt ansvar å hjelpe andre mennesker i lokalmiljøet.

Tekst og foto: Doreen Basirika, Uganda

Evelyn (30) er gift og har tre barn på 4, 6 og 8 år. Hun bor i landsbyen Kyamuhunga, der hun er med i en spare- og lånegruppe i regi av organisasjonen COVOID, som støttes av Strømmestiftelsens givere. Før hun ble med i spare- og lånegruppa drev Evelyn en liten detaljhandel i et lokalt handlesenter.

Butikken gikk stadig dårligere. Evelyn fikk ikke lån og måtte bruke mer og mer av inntektene til å dekke private utgifter til mat, hjem og skolepenger, i stedet for å kjøpe nye varer til butikken. Etter hvert gikk butikken tom for varer. Evelyn var med i tre uformelle sparegrupper som av og til tok penger fra en felles pott og stemte over hvem som skulle få dem. Slik gjorde de helt til alle 15 i gruppa hadde fått en sum penger.

– Jeg skaffet meg en symaskin som gav meg litt inntekter, men ikke nok til å spare noe særlig. Jeg fikk også andre smålån som jeg skulle betale tilbake ukentlig, sier Evelyn.

Ble kvitt smålånene
I 2011 ble hun med i en spare- og lånegruppe i regi av COVOID. Tre måneder senere ble hun innvilget et lån – til gunstige betingelser - som gjorde henne i stand til å tilbakebetale alle andre smålån hun hadde. Hun tilbakebetalte også lånet til sparegruppa og fikk senere et nytt lån som gjorde at hun kunne kjøpe og legge 7000 murstein for en kunde.

I dag har Evelyn flere inntektsbringende aktiviteter som gjør henne i stand til å dekke familiens utgifter. Og mannen har kjøpt en motorsykkel som han bruker i jobben som motorsykkelbud.

evelyn og mannen med familiens motorsykkel

– Nå drømmer vi om å spare nok penger til å bygge et bedre hus for oss og barna, sier Evelyn.

Hun berømmer spare- og lånegruppa som ikke bare har lært henne å få orden på egen økonomi, men som også har lært henne å diskutere økonomiske spørsmål med mannen. På landsbygda i Uganda og mange andre afrikanske land, er det tradisjon for at kvinner ikke har egen inntekt, men heller ser opp til mannen som familiens forsørger. Enkelte kvinner som har tjent egne penger, har opplevd at mannen ikke lenger tar ansvar for husholdningen.

– Jeg vet at mannen min ikke er typen som stikker fra ansvaret, men jeg turde likevel ikke ta sjansen. Derfor gjemte jeg pengene jeg tjente, helt til jeg innså at de bortgjemte pengene ikke gjorde livene våre bedre, sier Evelyn. Etter råd fra spare- og lånegruppa holder hun nå mannen oppdatert på sin egen økonomi. Det har styrket samholdet i familien og skapt økt tillit mellom ektefellene.

Hjelper andre
Evelyn har ikke bare fått orden på familiens økonomi. Hun har gått et steg videre og ser det som sitt ansvar å hjelpe andre mennesker i lokalmiljøet. For øyeblikket støtter Evelyn ei 14 år gammel foreldreløs jente med skolepenger og undervisningsmateriell. Evelyn er også en ivrig forkjemper for å få flere i lokalsamfunnet til å bli med i spare- og lånegruppene. Hennes historie inspirerer og gir andre håp om bedre tider.

evelyn and her family

Familien: Evelyn og mannen har tre barn. Mannen har kjøpt motorsykkel som han bruker i jobben som motorsykkelbud. Evelyn Tumuhimbise er et forbilde for mange i landsbyen. Hun har arbeidet hardt for å skape en bedre hverdag for seg og sine.