Gå til innhold Gå til navigasjon

Hjelp til Selvhjelp pris til kampen mot vold mot kvinner

Hjelp til Selvhjelp pris til kampen mot vold mot kvinner
Organisasjonens programsjef, Maria Guadalupe (t.h.) og administrerende direktør Roger Mendoza, var i Kristiansand for å motta prisen på 100 000 kroner.

Kampen mot vold mot kvinner og barn er en global kamp, som må kjempes i Peru, så vel som Kristiansand og resten av verden. Det må kjempes på alle arenaer. Paz Y Esperanza (fred og håp) kjemper en viktig kamp for oss alle. Den 24 oktober mottok de Strømmestiftelsen Hjelp til Selvhjelp pris.

Prisen, på 100 000 kroner, ble delt ut for fjortende gang, og gikk i år til organisasjonen Paz Y Esperanza, for arbeidet de gjør i kampen for kvinners rettigheter og mot vold mot kvinner og barn i Peru. Organisasjonens programsjef, Maria Guadalupe og administrerende direktør Roger Mendoza, var i Kristiansand for å motta prisen.

Inspirerende arbeid
— Takk for denne viktige prisen. Denne annerkjennelsen for det arbeidet vi gjør, betyr mye for oss. Takken min går også til hele vårt team hjemme i Peru som jobber dag og natt med dette. (se bildet til under - Dette er noen av kvinnene som står i fremste rekke i kampen for kvinners rettigheter. Fra venstre Regina Aguirre, i midten Nancy Ortega og helt til høyre Kathia Rodriguez fra Paz Y Esperanza.) Flere av kvinnene som nå arbeider for oss visste før ikke noe om at de hadde egne rettigheter. Ingen har fortalt dem det. Dette er noen av kvinnene som står i fremste rekke i kampen for kvinners rettigheter. Fra venstre Regina Aguirre, i midten Nancy Ortega og til høyre Mange har også opplevd egne traumer, som de nå bruker til å hjelpe andre, sier administrerende direktør i organisasjonen, Roger Mendoza som mottok prisen på vegne av organisasjonen.
I 21 år har Paz Y Esperanza, som han var med å stifte, kjempet for å forbedre forholdene til fattige kvinner og barn i Andesfjellene i Peru. Et av hovedmålene er å kjempe mot vold og å styrke kvinners rettigheter og stilling i samfunnet, noe de har klart. Volden og overgrepene er redusert flere steder, og mange familier har fått det tryggere og bedre økonomisk. Men fortsatt står svært mye igjen. Peru har fortsatt en sterkt matcho kultur og er et av de tre landene i verden som har flest tilfeller av vold mot kvinner.

Hjelp til Selvhjelpprisen ble delt ut på Universitetet i Agder på FN-dagen. Prisutdelingen skjedde i forbindelse med et seminar der Strømmestiftelsen, i samarbeid med Senter for likestilling, og Institutt for global utvikling og samfunnsplanlegging ved Universitetet, tok opp tema:” Human Rights are Womens Rights”. Flere spennende gjester var på plass for å holde innlegg om voldsproblematikken, både globalt og lokalt. Tusenvis av kvinner står i dag frem med sine historier om seksuelle overgrep og trakasseringer gjennom kampanjen #metoo, på sosiale medier. Problematikken er dessverre en utfordring vi i vårt land deler med Peru og hele resten av verden.  

— Dette er viktig og velfortjent, og vi gir prisen, både i stor respekt for, og i takknemlighet til det arbeidet Paz Y Esperanza gjør. Det er en stor ære for oss å gi dere denne prisen. Vi vet at arbeidet dere gjør er vanskelig. Flere medarbeidere setter eget liv i fare for å arbeide for kvinners rettigheter. Vi er veldig inspirert av det de gjør, og vil med prisen hedre og ære dem for det og det arbeidet dere alle gjør, sa Strømmestiftelsens generalsekretær Kristine Storesletten Sødal, som delte ut prisen.

  En viktig kamp
  Programsjef i Paz Y Esperanza, Maria Guadalupe, har i 40 år kjempet for kvinners rettigheter i Peru.
  — Jeg har mange følelser akkurat nå. Jeg er så glad for å være i Norge, og for å få prisen for arbeidet vi gjør, sier hun.

Les mer om Paz Y Esperanzas arbeid her: https://strommestiftelsen.no/tok-opp-kampen-mot-machokulturen