Gå til innhold Gå til navigasjon

Hjelp til Selvhjelp-pris til fredsforkjemper

Hjelp til Selvhjelp-pris til fredsforkjemper

Det var en ydmyk og glad fredsforkjemper, Biskop Paride Taban (75) fra Sør-Sudan som mottok Strømmestiftelsens Hjelp til Selvhjelp-pris i 2011.

140 inviterte gjester, mange av dem Sudan-veteraner fra arbeid i Sør Sudan på 1970 og -80 tallet, elever fra Tangen Videregående skole og andre inviterte var med og feiret den utrettelige og energiske fredsbyggeren i Sør Sudan.

Prisen, på 100 000 kroner, ble overrakt av Vest Agders fylkesordfører Thore Westermoen på Tangen Videregående skole i Kristiansand. Skolen har et samarbeid med Strømmestiftelsen og Paride Tabans fredslandsby i Kuron øst i Sør Sudan, der skolen og elevene på Tangen skal være med å bygge en yrkesskole.

I sin tale takket Paride Taban det internasjonale samfunnet, den norske regjeringen og kirken, som over lang tid har vært og er til stede for et undertrykt folk i Sudan. Han oppmuntret sterkt til en fortsettelse av arbeidet i et land hvor konflikter, korrupsjon og ulikheter mellom mennesker stadig blir større. Taban takket Strømmestiftelsen for viktig støtte, ikke minst gjennom bidrag til fredslandsbyen i Kuron. Han takket også elevene ved Tangen videregående skole for deres engasjement i fredslandsbyen.

Paride Taban mottok Strømmestiftelsens Hjelp til Selvhjelp-pris for sitt livslange arbeid for fred, forsoning og utvikling i Sør-Sudan. Hans utstråling, integritet og samarbeidsevner på tvers av tro og stammetilhørighet gir ham en enorm styrke i fredsarbeidet. Gjennom sitt arbeid utvikler han fattige menneskers evner og ressurser. Han arbeider for at de selv motiveres til å ta ansvar for sin egen utvikling og for en sunn forvaltning av jordas ressurser. Paride Tabans arbeid er et tydelig eksempel på at hjelp til selvhjelp gir resultater i kampen mot fattigdom.

Generalsekretær i Strømmestiftelsen, Øyvind Aadland, omtalte Taban som landsbygutten som ble fredsforkjemper av verdensformat.
- Måten du lever med og arbeider for ditt folk på, inspirerer oss, sa han i sin tale til prisvinneren.

Hjelp til selvhjelp-prisen er Strømmestiftelsens egen pris. Den er tidligere tildelt Thor Heyerdahl (1994), Odd Hoftun (1995), Petter Skauen (1996), Muhammad Yunus (1997), Robert Donald Munro (1999), Claudia Gonzales (2001), Rev. Canon Gideon Byamugisha (2002) og Dr. Olav Hodne (2006)