Gå til innhold Gå til navigasjon

Grønnsaker hver dag

Grønnsaker hver dag
Elevene ved St. Thomas Primary School må arbeide i skolens åker for å lære om landbruk. Her blir noen av dem veiledet av undervisningsinspektør Kurong

Elevene ved St. Thomas Primary School får noe som er svært uvanlig i afrikanske skoler: grønnsaker til lunsj hver dag.

Tekst: Miriam Hagen, fredskorpser i Sør-Sudan

– Når jeg tenker på det, så er det faktisk veldig uvanlig i skoler her i Sør-Sudan, og til og med i mitt hjemland Uganda, smiler undervisningsinspektør Kurong Stanley ved St. Thomas Primary School.

Vanligvis får skoleelever ugali, som er en maisgrøt, og bønner til lunsj. Skolen, som ligger langt øst i delstaten Øst Equatoria og er en del av biskop Paride Tabans fredssenter, har sin egen kjøkkenhage.

Da Kurong Stanley ble ansatt ved barneskolen her for over ett år siden, var bare en fjerdedel av kjøkkenhagen utnyttet. Kurong bestemte seg for å gjøre noe med dette og introduserte pløying med okser for å gjøre jordbruksprosjektet mer effektivt.

– Her har folk levd på nødhjelp altfor lenge. De har spist, men har ikke tatt seg bryet med å gå og plante i hagen. Jeg vil sikre meg at skolen er selvforsynt, sier Kurong. (Saken fortsetter under bildet)

2014-kuron-south-sudan-002Bilde: Elevene ved St. Thomas barneskole er glade for å få grønnsaker til lunsj.

– Er matmangel et problem her?

– Ja, det er et veldig stort problem. I forrige semester måtte vi stenge skolen på grunn av matmangel, forklarer undervisningsinspektøren.

Han tok med seg et okseåk fra Uganda. På den tiden var Kristen Fløgstad Programdirektør i Holy Trinity Peace Village Kuron (HTPVK). Han ble interessert i prosjektet, kjøpte inn en okse og ga også penger til vedlikehold av plogene.

Paride kjøpte en okse til, og dermed var oksepløyingsprosjektet i gang. Stanley trente opp oksene og hentet nevøen sin fra Uganda for å hjelpe til med det.

I mars pløyde de skolens åker, og de plantet i begynnelsen av april. 2014 var uvanlig tørr i Øst Equatoria, og skolen måtte derfor plante tre ganger før det begynte å gro i juni.

– Dette året har vært veldig uvanlig, men på grunn av pløyingen har det vært mulig å plante igjen og igjen. Det ville vært umulig dersom vi bare brukte manuelt arbeid, sier Kurong.

I den 15 mål store åkeren gror det nå okra, pigeon, erter, green gram, millet og sorghum, noe som resulterer i grønnsaker til elevene hver lunsj. (Saken fortsetter under bildet)

2014-kuron-south-sudan-004Bilde: Undervisningsinspektør Kurong Stanley viser at mye av det som FOTO: MIRIAM HAGEN ble plantet i juni er klart til å bli høstet av elevene. 

– Flere av grønnsakene vi har plantet er nye for dem, og vi vil introdusere enda flere. Jeg har fortalt dem at å spise sunt er veldig bra for intelligensen. Da vi startet med å gi dem grønnsaker til lunsj, ble barna veldig glade. De gikk rundt og smilte mens de sa «takk, takk.» Jeg fortalte dem at hardt arbeid lønner seg, smiler Kurong.

Det er han som driver prosjektet i tillegg til jobben han har som undervisningsinspektør. Han er også prest i Kuron når biskopen er på reiser. Nå leter han etter mer penger til prosjektet. De trenger 10.000 dollar for å få det ordentlig i gang.

Det vil blant annet dekke en vogn til oksene, som kan transportere vann og utstyr til landbruksprosjektet. Siden tørketiden er tøff og alt arbeid da kan bli ødelagt, ønsker han seg også en vannpumpe som drives på solceller.

– Jeg tror dette er en god investering både for skolen og det lokale Toposa-samfunnet. Mitt ønske er at skolen vår skal bli en modell for skoler i hele Sør-Sudan. Hvis vi videreutvikler prosjektet kan vi kanskje til og med selge grønnsaker og skape en inntekt for skolen. Denne skolen vil bli et paradis, sier Kurong entusiastisk.