Gå til innhold Gå til navigasjon

Gift uten medgift

Gift uten medgift

Det er FNs internasjonale jentedag, og i år er fokuset på barneekteskap. Det markerer vi med å vise at det nytter å engasjere seg!

Vi ble hoppende glade da mailen tikket inn: En av våre tidligere Shonglap-studenter hadde giftet seg! Og ektemannen ville ikke ha medgift, noe som er veldig uvanlig i Bangladesh.

Dette er et stort steg for Bangladesh, og gigantisk for ei jente som - takket være Shonglap - har fått utdanning og jobb, og giftet seg - som voksen - av egen fri vilje uten at familien måtte betale for å "bli kvitt henne". Salma har gått Shonglap, Strømmestiftelsens program for jenter i Bangladesh. I Bangladesh har unge jenter nesten ingen muligheter til å bestemme over sitt eget liv, og mange blir giftet bort mens de ennå bare er barn.

Mer enn 60 millioner jenter i verden blir giftet bort før de er 18 år. Flesteparten av disse jentene har større risiko for sykdommer og for å bli gravide før kroppen er moden. For mange av disse unge jentene blir barneekteskapet en dødsdom, viser 2009-utgaven av UNICEFs publikasjon, State of the World's Children.

Målet med Shonglap er å gjøre jentene stolte og selvstendige, gi dem kunnskap om egne rettigheter og muligheten til å tjene egne penger. Slik kan de unngå for tidlig ekteskap, tvangsprostitusjon, overgrep og utnytting. De får mulighet til å bli sjef i eget liv.

Salma fikk i 2010 sjansen til å komme til Norge for å motta pris fra Kronprinsparets humanitære fond, på vegne av Shonglap og Strømmestiftelsen. Dermed var vi så heldige å bli godt kjent med Salma; en søt og lavmælt, men utrolig tøff jente. Hun har en brennende, sterk sjel som nekter å gi opp. Dette er nok mye fordi hun har gått Shonglap, der hun har lært om sine rettigheter og fått sjansen til å bygge opp sitt eget, selvstendige liv.

Salma kommer fra en fattig familie. Faren hennes er borte, og den eldste broren har ingen inntekt. Dermed er Salma hovedansvarlig for å sørge for familien, noe som ikke er bare-bare for en ung kvinne i Bangladesh. Gjennom Shonglap lærte hun seg et yrke og skaffet seg en jobb, og hun er dermed i stand til å forsørge hele familien.

Så kom nyheten som gjorde oss hoppende glade. Salma har giftet seg, uten at familien måtte betale medgift for henne. Mannen, en ung restaurantsjef, har en søster som også har gått Shonglap. Dette viser hvordan programmet endrer tankesettet til både jentene og resten av familien. Han støtter Salmas ønske om å jobbe, noe Salma er meget takknemlig for.

Vi er også takknemlige. Vi ser nemlig at Shonglap virker. En ung kvinnes framtid er endret, familier har endret syn på kvinners rolle i samfunnet, og en landsby har nå to rollemodeller som kan inspirere andre til å gjøre det samme.