Gå til innhold Gå til navigasjon

Fra plastsøppel til skolepulter

Fra plastsøppel til skolepulter
Administrerende direktør i Returkraft, Odd Terje Døvik og Strømmestiftelsen generalsekretær Kristine Storesletten Sødal på pulten som skal lages av resirkulert plast i Mali.

Et nytt prosjekt i Mali skal bidra til mindre søppel, skape jobber til unge og sikre solide skolepulter av resirkulert plast til Strømmestiftelsens Speed Schools i Vest-Afrika.

Vi kan ikke bekjempe fattigdom uten å gjøre noe med klimautfordringene. Vi har jobbet i Mali med utdanning og jobbskaping i mange år, og ser en stor mulighet til å skape noe positivt ut av det økende avfallsproblemet, sier Kristine Storesletten Sødal, generalsekretær i Strømmestiftelsen.

Hun står og ser på en grønn og svart skolepult, som for anledningen er plassert midt i kontrollrommet hos gjenvinningsanlegget Returkraft i Kristiansand. Understellet er av metall, mens resten er av resirkulert plastavfall. Den er nylig ankommet fra Burkina Faso, og tilsvarende skolepulter skal produseres i det nye prosjektet «grønne jobber i Mali».

Administrerende direktør i Returkraft, Odd Terje Døvik, har også fått prøvesitte skolepulten. Returkraft har engasjert seg i prosjektet og skal bistå med rutiner og systemer for innsamling og håndtering av plast. Norsk Gjenvinning, Norges største bransjeaktør, har også blitt med på laget og skal bidra med sin kompetanse.

Skal skape grønne jobber i Mali.

– Mens Strømmestiftelsen sitter på mye kunnskap om og erfaring fra Mali, har Returkraft og Norsk Gjenvinning høy kompetanse på avfall og gjenvinning, sier Sødal.

Vinn-vinn-situasjon
I Bamako, hovedstaden i Mali, er det i dag 11 store søppelfyllinger. Mangel på ressurser, infrastruktur og kompetanse gjør det umulig å imøtekomme det økende volumet av avfall. Langs elva Niger, som renner gjennom byen, flyter det av plastsøppel – og store mengder søppel som renner nedover og ut i havet.

Det er dermed rikelig med plastavfall å ta av for å produsere skolepulter, hvor målet er 4000 pulter per år. Det vil ta unna 120 tonn plastavfall 20 hektar skog som ellers ville blitt brukt til produksjon av skolepulter, gi deltidsjobb til 100 kvinner som samler inn og leverer plasten, samt 20 faste jobber til dem som håndterer den og støper den om. Skolepultene skal blant annet selges til Strømmestiftelsens Speed Schools i Mali, Burkina Faso og Niger – hurtigskoler for barn og unge som ikke har fått tilgang til utdanning.

Se NRK Sørlandets reportasje om samarbeidet:

nrk-reportasje-samarbeider-om-skolepulter

For Returkraft handler også prosjektet om å bygge kultur internt:

– Det er veldig meningsfylt å få bruke av våre menneskelige og tekniske ressurser til å bistå andre som ikke har de samme ressursene. På denne måten setter vi også vår virksomhet inn i en større sammenheng. Vi ønsker å ha et engasjement som går litt lenger enn til vår egen skorstein, sier Døvik.

Første steg i prosjektet er å få på plass et senter for resirkulering av plast. Så skal vi starte opplæring av ungdom som skal jobbe med produksjonen i såkalte «kooperativer». Organisasjonen Ingeniører Uten Grenser bistår med fem ingeniører som har utviklet miljøvennlige produksjonsmetoder, og planen er å komme i gang i løpet av våren 2020.

 

Tekst: Kristin Marie Skaar


 

Ønsker du deg en verden med mindre plastsøppel
og mer bærekraftige jobber for unge?

Nå kan du gi et bidrag til prosjektet "Grønne jobber i Mali"
gjennom vår innsamlingsaksjon 
– eller starte din egen!