Gå til innhold Gå til navigasjon

FN-fredspris til Paride Taban

FN-fredspris til Paride Taban

I 2011 var Biskop emeritus Paride Taban i Kristiansand for å motta Strømmestiftelsens Hjelp til Selvhjelp-pris for sin fredslandsby i Kuron i Sør-Sudan. Den 1. mars ble han hyllet av FN for det samme arbeidet.

På en tilstelning i Genève mottok Paride FNs Sergio Viera de Mello fredspris for 2013. Prisen ble overrakt av FNs generalsekretær Ban Ki-Moon, som i sin tale hedret prisvinneren for sitt arbeid med å fremme inter-religiøs og tverrkulturell forståelse i Sør-Sudan.

I 2005 startet Paride sitt arbeid med å bygge opp fredslandsbyen Holy Trinity Peace Village i Kuron i Sør-Sudan. Da trakk han seg tilbake som biskop i den katolske kirken for å bygge opp sin drøm – en landsby i det konfliktfylte bispedømmet Torit øst i Sør-Sudan, der landsbyen Kuron ligger. Siden starten har Strømmestiftelsen vært med å støtte arbeidet med landsbyen, som skal bidra til å bygge ned forskjeller og forene folkegrupper som kommer fra forskjellig etnisk og religiøs bakgrunn. I dag finnes det blant annet både skole, yrkesskole, helsesenter, voksenopplæring og et område for jordbruksprosjekter her.

Paride Taban har høstet stor internasjonal anerkjennelse for sitt arbeid gjennom flere tiår. Han har risikert livet, han har vært fengslet og han har stått opp for sitt folk i Sør-Sudan i kampen for fred og frigjøring fra Nord-Sudan. 

Les mer om Paride Taban her