Gå til innhold Gå til navigasjon

Flash mob i Markens

Lørdag 7. juni var det i travle Markens gate i Kristiansand en stille men svært virkningsfull markering der verdens urettferdighet var tema.

Et 40-talls ungdommer fra Hald Internasjonale senter i Mandal var arrangører for happeningen som i noen hektiske ettermiddagstimer satte sitt preg på Markens.

Langs hele gågata sto ungdommer parvis, sminket og utkledd to og to med en plakat i hånden. To var utkledd som prostituert og kjøper, som barnesoldat og bakmann, to som gravide, den ene fattig den andre rik. Hos det ene paret var budskapet:

Overgriperen: Jeg slår. Jeg har det vondt. Jeg er en overgriper.
SE MEG. BRY DEG.

Voldsofferet: Jeg blir slått. Jeg er redd. Jeg er et voldsoffer.
SE MEG. BRY DEG.

På en annen plakat stod det: Jeg ble plassert i en lastebil. Jeg er langt hjemmefra. Jeg er et traficking offer. SE MEG. BRY DEG. Og på partnerens plakat stod det: Jeg organiserer. Jeg er usynlig. Bakmannen. Jeg er usynlig SE MEG. BRY DEG.

Markeringen skapte ulike reaksjoner - som alt fra å sjekke opp den som spilte prostituert til å stryke den som er utsatt for trafficking på kinnet og trøste med å si at det går nok bra.

Meningen var å belyse noen av de problemstillingene verden var står overfor i dag. Sannheten er ofte både tung og vanskelig å ta inn over seg og vi skyver lett unna slike store spørsmål. Men like fullt så er spørsmålene der. Og utfordringer fra ungdommene er å se de problemene og bry seg om at de er der.

Alle foto: Egil Mongstad