Gå til innhold Gå til navigasjon

Fatimas siste sjanse

Fatimas siste sjanse

11-årige Fatima har hatt et tøft liv. Nå smiler livet for den unge jenta.

Faren forlot familien da hun var 5 år. Moren sto alene igjen og måtte forsørge sine seks barn. Hun hadde ikke råd til å sende Fatima på skolen. Men da Speed School kom, nølte ikke moren med å skrive både henne og broren inn.Fatima går på Speed School gjennom ANTBA, i lokalsamfunnet Kaya.

Det er en sjenert og tilbakeholden 11-åring som møter oss da vi kommer til skolen hennes. Den unge jenta har gått på Speed School i ca 4 måneder når vi møter henne i februar 2012. Hun titter forsiktig opp på oss, der hun står sammen med moren og lillebroren, som også går på Speed School.

– Hva tror du hadde skjedd med deg hvis du ikke hadde begynt på Speed School, spør vi.

Fatima ser ned, og svarer med lav stemme:
– Jeg hadde sikkert måttet reise bort og jobbe som hushjelp, for mamma hadde ikke penger til å sende meg på skolen.

– Kan du fortelle litt om hvordan hverdagen din er nå?
Hun gløtter opp, og fortsetter med et lite smil:

– Jeg står opp klokka seks, feier gulvet og drar for å hente vann. Klokka sju drar jeg til skolen, for den begynner halv åtte. Vi har pause fra tolv til tre. Da går jeg hjem, steller meg litt og gjør lekser. Så drar jeg tilbake til skolen, som varer fra tre til fem. Om kvelden lager jeg middag til hele familien og gjør de leksene jeg ikke har rukket i lunsjpausen.

– Hva liker du best på skolen?
– Lesing! Jeg pleier å finne meg en stille plass i friminuttene, slik at jeg kan sitte og lese for meg selv. Men de andre fagene er også ok.  Jeg liker også læreren godt. Hun er hyggelig, og kommer alltid til timene.

– Ja, det er en utfordring i de offentlige skolene at ikke alltid lærerne møter opp. Men det skjer aldri på Speed School, skyter moren inn, og fortsetter:

– Speed School hjelper barna våre, og gjør at de kan bli til noe i fremtiden. Jeg er veldig glad for det de gjør for datteren og sønnen min, sier moren (bildet under).

Lillebroren Saido (9, bildet) har stått spent og lyttet til alt vi sier, så vi spør ham også hva han liker best på skolen:
– Naturfag! kommer det kjapt fra ham. – Og jeg vil bli medlem av parlamentet i fremtiden!

To barn – en søster og en bror – har fått staket ut en ny kurs i livet, takket være Speed School.