Gå til innhold Gå til navigasjon

Får fart på utdanning i Vest-Afrika

Strømmestiftelsens satsting på Speed Schools, såkalte hurtigskoler, i Vest-Afrika blir et av Vest-Afrikas viktigste bidrag til å nå tusenåresmålene for utdanning.


Arbeidet er nå for fullt i gang i Mali, Niger og Burkina Faso og sist uke undertegnet Strømmestiftelsen en avtale med myndighetene i Burkina Faso som kan være med å sende flere titalls tusen barn tilbake til skolebenken.

Avtalen som ble signert mellom utdanningsminister Marie Odile Bonkoungon og Strømmestiftelsens regiondirektør Zakariya Abdou, i hovedstaden Ougadogu sist fredag, er en klar anerkjennelse av Strømmestiftelsens arbeid med utdanning i landet.

- Dere har tilført utdanningssektoren noe vi ønsker. Konseptet med hurtigskoler vil gi mange barn en ny sjanse til å få utdanning, derfor er dette svært viktig for oss. Dette er en mulighet som betyr svært mye for å gi utdanning for alle her i Burkina Faso, sier utdanningsminister Bonkoungon.

Strømmestiftelsens generalsekretær Øyvind Aadland som sist uke var på en rundreise i regionen, er svært fornøyd med avtalen.

- Dette er en anerkjenning av det vi har arbeidet med og trodd på lenge. Med denne avtalen har myndighetene tatt på seg et klart ansvar som for eksempel betyr at de offentlige skolene ikke kan hindre at barna som kommer ut fra hurtigskolene ikke får plass på de offentlige skolene, sier Aadland.

     
Generalsekretær Øyvind Aadland i samtale med Malis
president Amadou Toumani Touré. I midten regiondirektør
for Vest-Afrika Zakariya Abdou, og i bakgrunnen styreleder
Geir Magnus Nyborg.
I Mali hadde Aadland, sammen med styreleder i Strømmestiftelsen, Geir Magnus Nyborg, også møter med Statsminister Mobido Sidibé i Mali og Malis President Amadou Toumani Touré.

- For Strømmestiftelsen er det viktig at dette er forankret like mye hos myndigheter som det er på grasrotplan og hos våre partnere. For at vi skal lykkes er det en forutsetning. Og signalene etter samtalene våre, sier Aadland. Han regner med at innen utgangen av desember vil en samarbeidsavtale med myndighetene i Mali også være underskrevet.


- Mali har store ambisjoner når det gjelder utvikling og Strømmestiftelsen har erfaring og kunnskap som er viktig for oss, sa president Amadou Toumani Touré da han møtte Aadland.

- Av og til trenger vi å tenke nytt, og ikke fortsette med å gjøre tingene slik vi alltid har gjort. Til tider kan det også være nyttig å ta noen snarveier. Jeg er imponert over hva jeg hører om hurtigskolene. Dette er noe vi trenger og vi trenger det raskt. Jeg utålmodig og ivrig etter å komme raskt videre med hurtigskolene, sa president Touré.

Statsminister Mobido Sidibé mener at hurtigskolene vil ha en sentral plass i myndighetenes utdanningsstrategi, og være en av grunnpilarene i målsettingen vår om utdanningen for alle. Dette er et tiltak som sterkt vil bidra med å hjelpe oss til å øke tallet på antall elever i grunnskolen, sa Sidibé.

Sammen med lokale partnere i regionen, vil Strømmestiftelsen for skoleåret 2008 - 2009, nå 14 200 med dette tilbudet. I alt er det for skoleåret opprettet 568 skoler.
- Men behovet for flere skoler er langt større enn hva vi kan tilby, sier Aadland som nå må finne penger som kan gi flere barn i regionen muligheten til skolegang.

Mali, Burkina Faso og Niger er tre av verdens aller fattigste land. Bare i Mali alene er det over 900 000 barn som ikke har fått sjansen til skolegang. Til sammen i disse tre landene er tallet nærmere tre millioner.