Gå til innhold Gå til navigasjon

Kastesystemet: Et urettferdig system

forside_srilanka-web3

Nei til urettferdighet!

Alle mennesker er jo like verdifulle. Likevel blir en del mennesker, for eksempel i Nepal, behandlet som om at de er mindre verdt. Hvordan hadde du reagert om noen du kjenner ble behandlet sånn som barna på filmen?

 

 

 

Hva er kastesystemet? Her prøver Ullrik å gi en forklaring:

2ullrik-hoppende-glad

1

Dere som er Hjertevenn-faddere støtter barnehager og skoler i Nepal. Her lærer barna det samme som vi lærer i barnehagen og på skolen i Norge: At alle mennesker er like verdifulle. Det er ingen selvfølge for alle!

2ullrik-sint

2

For mange i Nepal lever etter et system de kaller for kastesystemet. Kastesystemet er et system som sier at noen mennesker har stor verdi, andre mindre verdi og noen mennesker er ikke verdt mer enn støvet på bakken. Urettferdig? Ja!

2ullrik-medfolende1

3

Kastesystemet har vært forbudt i Nepal siden før dine foreldre ble født. Men selv om det er forbudt, så er det fremdeles en del som tror på det kastesystemet sier.

2ullrik-med-ryggen-til

4

Kastesystemet kommer egentlig fra hinduismen, og går ut på å skille mennesker i ulike grupper alt etter hva de jobber med i samfunnet.

ullrik-sitter-og-smiler1

5

Kastesystemet i Nepal, som altså er forbudt, har flere kaster enn det hinduistiske kastesystemet. De som er aller lengst nede, er de kasteløse.

ullrik-står-og-smiler1

6

En del mennesker i Nepal tror at du blir født inn i en kaste. Om du blir sett på som verdifull eller verdiløs, kommer an på hvem dine foreldre og deres foreldre er.

2ullrik-hoppende-glad

7

Du kan tro barna blir glad når de lærer i barnehagen og på skolen at alle mennesker er like verdifulle! Ingen blir syke om de for eksempel drikker vann fra samme vannkran som en kasteløs. Selvsagt.

2ullrik-med-flagg-hv-logo

8

Når barna lærer at alle mennesker er like verdifulle, så blir foreldrene og de andre voksne også forandret. Og på den måten er dere Hjertevenn-faddere med på å forandre livet til barn – og hele familien deres.

Tenk om vi hadde hatt kastesystem i Norge. Hvordan hadde det vært, tror du?

Barnekonvensjonen sier nei til urettferdighet

Visste du at det finnes rettigheter som gjelder alle barn i verden? De er samlet i Barnekonvensjonen. Her er to av rettighetene:

fire-jenter-nepal-web

Artikkel 2 i Barnekonvensjonen sier "Alle barn ha rett til beskyttelse mot diskriminering." (Diskriminering betyr å behandle folk forskjellig).

Dette betyr at ingen skal utsette deg for annerledes eller urettferdig behandling fordi du er den du er. 

glad-skolejente-nepal-web

Artikkel 8 i Barnekonvensjonen sier "Alle barn har rett til egen identitet". Identitet betyr hva som gjør deg til den du er. Hvem din familie er, hva bakgrunnen din er, hva du tenker, føler og interesserer deg for osv. Alt dette er et puslespill som til sammen blir nettopp deg. Du har rett til å være den du er.