Gå til innhold Gå til navigasjon

Endelig fikk Thirem jobb

Endelig fikk Thirem jobb
Ingen ville ansette poliorammede Thirem (27).

Thirem (27) er ikke lenger arbeidsledig, men har hendene fulle med geitedrift.

Tekst og foto: Lasantha Premachandra, Sri Lanka

Ingen ville ansette poliorammede Thirem (27). Nå har han skapt sin egen arbeidsplass med 12 geiter og en grønnsakhage.
– Da jeg var fire år, ble jeg rammet av polio. Foreldrene mine er veldig fattige og hadde ikke penger til legehjelp. Jeg kan huske at frokosten bestod av bare en brødbit til en kopp te. Lunsjen pleide vi å hoppe over, forteller 27 år gamle Thirem fra Sri Lanka. I dag er han voksen, og det er han som forsørger sine foreldre.

Jobbjakt
– Etter hvert som foreldrene mine ble eldre, ble det mitt ansvar å skaffe familien inntekt. Men siden jeg er funksjonshemmet, var det vanskelig for meg å finne en jobb, forteller Thirem.  

Han lette etter jobb, men uten hell. Da han i 2009 ble kjent med PALM programmet, fikk han håp og pågangsmot til å nå sine drømmer.
– Jeg var bestemt på å skaffe meg et levebrød for å klare meg på egenhånd. Selv om jeg er funksjonshemmet, må jeg fortsatt se livet i øynene, sier han.

Lån til geitedrift
Thirem klarte å spare nok penger til å få innvilget et lån, som han investerte i to geiter, og laget en liten innhegning på familiens jordlapp.
– Det ble redningen for min familie. I dag lever vi av geitedriften. Flokken har vokst til 12 geiter, inkludert to bukker. I løpet av de siste fire månedene har jeg solgt åtte geiter og tjent 64.000 srilankiske rupi (ca 2944 kroner). For overskuddet fikk jeg bygget et skur til geitene, samt kjøpt murstein til å reparere huset til familien. Målet er å utvide geiteflokken til 40, forteller han.

Dyrker grønnsaker
Thirems geitedrift har gjort ham i stand til å tilbakebetale avdragene til spare- og lånegruppa i PALM. Da det første lånet var betalt ned, fikk han tatt opp et lån nummer to for å kunne anlegge en grønnsakåker.
– Jeg tilbringer mesteparten av dagen i åkeren. De fleste grønnsakene selger jeg på det lokale markedet, men noe av avlingene spiser vi selv. Åkeren har ikke bare gitt en ekstra inntekt, den bidrar også til å redusere husholdningsutgiftene. Det gir meg en god følelse å kunne dyrke i egen åker, forteller han.

Selvstendig
Selv om Thirem fortsatt må leve med sykdommen, er det viktigste for ham at han nå er selvstendig og kan forsørge familien.
– Jeg er ikke lenger sårbar. Jeg har et levebrød og en sikker inntektskilde, som gjør at jeg kan forsørge mine foreldre. Jeg har vokst meg sterkere siden jeg begynte i den lille spare- og lånegruppa, sier han.

Mikrofinans
Mikrofinans gir fattige tilgang til små lån og finansielle tjenester slik at de kan skape seg en sikker inntekt og en trygg framtid.
Sri Lanka
En fjerdedel av Sri Lankas befolkning lever under fattigdomsgrensen. Det er mye diskriminering i arbeidslivet og utdanningssystemet.