Gå til innhold Gå til navigasjon

Enda en tørkekatastrofe i Afrika!

Enda en tørkekatastrofe i Afrika!

Kronikk: 16 millioner mennesker i det vestlige og sentrale Afrika står overfor en ny, stor matvarekrise.

Tørke har ført til store avlingstap og rekordhøye priser på matvarer. Samtidig er Mali kastet ut i en politisk krise etter et militærkupp i mars i år. Nord i Mali har det ført til at flere hundre tusen mennesker er fordrevet fra hjemmene sine.

Situasjonen i regionen er alvorlig. Rapporter fra noen av Strømmestiftelsens lokale samarbeidspartnere melder om at barn slutter på våre skoler, familier flytter til større senter og byer, og noen drar til utlandet for å finne mat og arbeid. Bare i Dogonduchi i Niger har mer enn 80 barn sluttet på skolene våre de siste ukene. Siden 2009 har Niger hatt matmangel som følge av tørke nærmest hvert eneste år. I år er nærmere halvparten av befolkningen utsatt for matmangel. Avlingene har sviktet, og maten blir dyrere og dyrere.
– Folk er trette. Vi trenger penger for å møte disse utfordringene. Men det har vi ikke. Menneskene her lider, forteller Strømmestiftelsens regionaldirektør, Zakariya Abdou.

Ifølge Verdens Matvareorganisasjon (FAO) er 10 millioner mennesker utsatt for matmangel bare i de tre vestafrikanske landene Mali, Niger og Burkina Faso. En avlingssvikt fra 13-20 prosent har ført til tomme matvarelagre. Dette bidrar også til sterkt økende priser på matvarer. Nok regn de kommende tre månedene vil være svært avgjørende for hvordan lagrene vil se ut neste år.

Mali har vært et av de mest stabile og positive i regionen gjennom de siste 15 – 20 årene, men stor misnøye mot den sittende presidenten førte til et militærkupp den 22. mars i år. Dette kom som en reaksjon på hans manglende handlingskraft overfor den økende volden og opprøret, ledet av tuareger nord i Mali.

Kaoset i etterkant av statskuppet har gjort at islamistiske krefter har overtatt kontrollen i nord. Her har tuaregene i en årrekke arbeidet for en egen stat. Nå dominerer den nordafrikanske grenen av al-Quaida i dette området, og styres av Islamister og tuaregopprørere som har tatt kontrollen over byene Gao, Kidal og Timbuktu. Flere hundre tusen mennesker er fordrevet i forbindelse med uroen nord i Mali. De er i dag internt fordrevne flyktninger og bor i leire i nabolandene Niger og Burkina Faso.

Alle prosjektene Strømmestiftelsen driver i disse områdene er foreløpig satt på vent. Situasjonen er så uoversiktlig og vanskelig at det ikke er mulig å opprettholde drift, og derfor har vi funnet det nødvendig å stoppe arbeidet.

At dette kan utvikle seg til en ny, stor humanitær katastrofe, er noe som ikke har kommet brått på.  Lenge har lokale myndigheter og lokale og internasjonale organisasjoner pekt på utviklingen og ropt alarm. Likevel ser det ikke ut til at verdenssamfunnet reagerer før det er for sent – igjen. Lærdommen fra tørken på Afrikas horn ser ikke ut til å ha festet seg, og nok en gang er det barna og de fattige familiene som må betale den høyeste prisen.

Øyvind Aadland
generalsekretær  i Strømmestiftelsen

Gi din støtte til de sultne skolebarna ved å klikke her, eller bruk kontonummer: 6319 07 62000. Merk gaven: Mat.