Gå til innhold Gå til navigasjon

En kvinnes plass er på jobben

En kvinnes plass er på jobben
Fattigdomsreduksjon, økonomisk vekst og sosialt samhold kommer ikke ved lediggang.

Kronikk: Fattigdom går i arv, hevdes det. Sirkelen brytes kun når kvinnen finner sin rettmessige plass. På jobben.

Tekst: Kristine Storesletten Sødal, fungerende Generalsekretær i Strømmestiftelsen

I fjor var det 201 millioner arbeidsledige i verden. I år er det ventet at tre millioner til stiller seg i rekken, i følge International Labour Organization (ILO). De neste fire årene sitter enda åtte millioner til uten jobb. Dette er i hovedsak unge kvinner, viser tallene som nylig ble gitt ut i rapporten World Employment Social Outlook: Trends 2015.

Hva det vil bety for utviklingen av et land – familiens ve og vel – og et barns fremtid? Du kan jo bare tenke deg. Ikke alle har et NAV-kontor som stiller opp når livet blir vanskelig. I de fattigste landene kan arbeid – eller mangelen på det – bety liv eller død.

Uansett hvor man bor i verden betyr jobb mat på bordet og en grunn til å stå opp om morgenen. En jobb er trygghet, tilhørighet og følelsen av å bety noe for familien. En jobb er selve fremtidsmuligheten – både for deg selv og for landet du bor i. Fattigdomsreduksjon, økonomisk vekst og sosialt samhold kommer ikke ved lediggang.

For et barn vil mor i jobb bety trygghet og stabilitet, men også en tydelig beskjed om at du har valg i livet. Mange mødre har selv vokst opp uten et slikt forbilde fordi fattigdom, stigmatisering og «arv» har tvunget dem til det.

Sjansen er stor for at de selv har vært en av mange barn som er trengt inn i et hjørne av tapt skolegang, utrygghet hjemme, få voksne forbilder, mistenkeliggjøring og stengte dører. Barndommen ga ikke noen plattform å stå på, og voksenlivet har manglet muligheter.

Det disse kvinnene – bautaene i familien – kunne trengt mest av alt, er en helt vanlig jobb. For barnas del. Og for landets økonomi sin del. Det er ikke bare menn som kan dra inn penga.

Det er kvinnenes plass som er avgjørende når fattigdom skal bekjempes. Og den plassen er på jobben.