Gå til innhold Gå til navigasjon

Drøm og virkelighet

Jamii Boras barneprogram reddet Moses ut av slummen i Nairobi. Han har et ønske om å vende tilbake for å hjelpe andre barn, men sykdom gjør fremtiden usikker.

Tekst og foto: Hallgeir Vestøl, Agder Energi

Som tiåring ledet Moses en brutal guttegjeng i Mathareslummen. Han kjenner derfor de store og tilsynelatende kaotiske områdene inn og ut, og han vet alt om volden og usikkerheten som barna opplever der.

- Jeg ønsker å tjene folket. Jeg vil vise barna at det er håp, at det er mulig å komme seg ut av elendigheten. Selv har jeg klart det, sier han og hever hodet.

Tunge dager
Energisk har møtt Moses ved to tidligere besøk i Nairobi, siste gang i Kaputiei hvor han bodde på barnehjemmet og var i ferd med å avslutte grunnskolen. Ambisjonsnivået var høyt og han jobbet hardt for å få en god eksamen. Men det ble mer en kamp med helsa enn med karakterene.

- Jeg har problemer med ryggen og har vært mye på sykehuset inne i byen. Poengsummen fra grunnskolen ble ikke så høy som forventet, men jeg håper å kunne gjøre det bedre nå som jeg er på videregående trinn. Drømmen er å bli advokat, da kan jeg gjøre en forskjell, forklarer han.

En kort samtale
Moses smiler, men øynene er blanke og blikket er urolig. Han sitter ukomfortabelt på stolen og vil helst ut til en ventende søster som skal følge han til en ny legesjekk. Men Moses er høflig. Jamii Bora har gitt beskjed om at nordmennene ønsker et oppfølgingsintervju, og han vet hvor pengene kommer fra. Pengene som bidrar til finansiering av Kaputiei og barnehjemmet.

Praten går om livet i landsbyen, om fritid som brukes til lesing, til undervisning av de minste barna, og til samvær med venner på egen alder. Tidligere gikk han turer på åskammen med Aloch, en jente fra nabolaget, en vakker jente understreker han, men de har ikke sett så mye til hverandre i det siste. Han forklarer ikke hvorfor.

- Gud er viktig, han er en stor person, føyer Moses til i det samtalen er over og han rekker frem en kraftig hånd til avskjed.

Må kjempe selv
Peter Girago er leder av guttehjemmet, og han kan utdype historien til Moses. Det er sjeldent de ser noe til han nå. Han har flyttet inn hos søsteren og han følger lite av undervisningen i Kaputiei. Kanskje får han undervisning andre steder, kanskje ikke. Moses var en av de mest lovende elevene på barnehjemmet, og de håpet at gode karakterer ville gi han mulighet til å studere på et høyere nasjonalt nivå. Noen av barnehjemsguttene har allerede gjennomført universitetsstudier, og Peter er mektig stolt på deres vegne. Men nå er han svært bekymret for Moses.

- Han er en fighter, det har han vist tidligere. Vi får håpe at han klarer seg, det er et tøft liv der ute, men det vet han alt om, oppsummerer han.