Gå til innhold Gå til navigasjon

Dramatisk – men det viste en nasjon i solidaritet

Dramatisk – men det viste en nasjon i solidaritet
14 land ble rammet av tsunamien.

Den 26. desember klokka 07.58, lokal tid, i havet vest for Sumatra, gikk det et jordskjelv som utløste en tsunami verden ikke har sett maken til i moderne tid.

TEMA: 10 ÅR ETTER TSUNAMIEN/SRI LANKA

Tekst: Egil Mongstad

Med en hastighet på over 800 kilometer i timen, raste bølga mot land. I løpet av kort tid hadde de enorme vannmassene, noen steder med en høyde på 20 meter, slått inn over vest-Sumatra og krevd tusenvis av menneskeliv.

Klokka 09.20, lokal tid, nådde bølga Sri Lanka og skylte inn over fredelige fiskerlandsbyer, badestrender, veier, broer og jernbane og tok med seg liv og eiendommer.

Ødeleggelsene var dramatiske, og tapene av menneskeliv var enorme.

14 land ble rammet av katastrofen. 228.000 mennesker mistet livet. Verst rammet var Indonesia, Sri Lanka, Malaysia, Thailand og India.

- Det var uvirkelig. Da omfanget av katastrofen begynte å gå opp for oss og vi så bildene og fikk høre rapportene fra områder som ble rammet, så skjønte vi etter hvert også hvor dramatisk dette var, sier Lars-Ivar Gjørv.

Han var da markeds- og kommunikasjonssjef i Strømmestiftelsen.
- Jeg hadde vært på gudstjeneste, og før det fått med meg på nyhetene om et større jordskjelv i havet utenfor Sumatra. Men omfanget av naturkatastrofen ble jo først klart for oss etter hvert som tv-bildene og reportasjene begynte å komme utover dagen og ettermiddagen, forteller Gjørv. (Saken fortsetter under bildet )

legeteamBilde: Lars-Ivar Gjørv (nr. 2 fra høyre) var på plass for Strømmestiftelsen allerede i slutten av desember 2004. Her sammen med et sammensatt legeteam.

Ved hovedkontoret i Skippergata i Kristiansand ble det mobilisert.
- Vi var jo ingen nødhjelpsorganisasjon, men her var det ingen tvil om at vi måtte gjøre noe. Vi var hele tiden i kontakt med vårt kontor på Sri Lanka. I flere av kystområdene som hadde blitt rammet, hadde vi arbeid, og medlemmer i organisasjoner vi samarbeidet med, var sterkt rammet av katastrofen. På hjemmebane ble det mobilisert. Privatpersoner, næringsliv, skoleklasser, gamle og unge – alle ville hjelpe. Oppfinnsomhetenvar stor, og det ble gjennomført en enorm dugnadsinnsats fra mange for å hjelpe ofrene etter tsunamien.

- Det var helt fantastisk å oppleve! Det var en mobilisering av engasjement og giverglede som er helt uten sidestykke, forteller Gjørv.

Få dager etter katastrofen var han selv på plass på Sri Lanka.
- Det var viktig for oss å være der. For det første for å gi støtte til våre folk som hadde et enormt press på seg. For det andre for å se med egne øyne de voldsomme ødeleggelsene, for så å rapportere hjem. Bildene var sterke. Møte med barn som hadde mistet mor og far, søsken og hele familier, barn som på grunn av de sterke opplevelsene ikke kunne snakke. Det er inntrykk og bilder som har brent seg fast.

- Vi kom raskt i gang med nødhjelp. Det kunne vi fordi vi arbeider gjennom lokale organisasjoner som var i områder som var rammet. I tillegg hadde vi penger som vi i starten kunne låne fra vårt lokale mikrofinansfond. Slik kom vi raskt ut med nødhjelp og kunne dele ut mat, vann, tepper, telt, utstyr til å rense brønner og så videre.

I starten gav Strømmestiftelsen, gjennom sine partnere, nødhjelp til over 33.000 mennesker. Bare i løpet av få dager i 2004 og hele 2005 samlet vi inn 10,5 millioner kroner fra enkeltpersoner, næringsliv og organisasjoner til Sri Lanka. Givergleden var enorm, husker Lars-Ivar Gjørv.

I tillegg kom det penger fra internasjonale organisasjoner, fra utenriksdepartementet og andre givere. I forbindelse med tsunamien brukte Strømmestiftelsen ca. 13 millioner kroner på hjelpearbeidet i Sri Lanka i 2004 og 2005.