Gå til innhold Gå til navigasjon

Det koster (faktisk) penger å redde verden

Det koster (faktisk) penger å redde verden
Vi har lang erfaring med å bidra til at verden blir et bedre sted, men vi kan ikke legge skjul på at det koster.

Kronikk: Det er ikke gratis å gi barn livsnødvendig helsehjelp eller skoletilgang, hindre at verdifull regnskog hugges eller sørge for at menneskerettigheter følges verden over.

På trykk i Vårt Land 7. januar 2015.

Tekst: Nina Jensen (WWF), Svein Grønnern (SOS-Barnebyer), Truls Gulowsen (Greenpeace), Olaf Thommesen (Plan Norge), Anne Cecilie Kaltenborn (Leger uten grenser), Bernt G. Apeland (Unicef), Arild Hermstad (Framtiden i våre hender), John Peder Egenæs (Amnesty International), Kjell Stokvik (Care), Dag Hareide (Regnskogfondet), Titus Tenga (Strømmestiftelsen).


Vi har lang erfaring med å bidra til at verden blir et bedre sted, men vi kan ikke legge skjul på at det koster. «Vi» er i denne sammenhengen SOS-barnebyer, WWF-Norge, Regnskogfondet, Unicef Norge, Leger uten grenser, Framtiden i våre hender, Care Norge, Greenpeace, Amnesty Norge, Plan Norge og Strømmestiftelsen. Det arbeidet vi gjør, gagner mange hundretusener av mennesker, det gagner verdens dyre- og planteliv, kvinners rettigheter, barns helse, tilgang på skole, utdanning, trygghet, ren luft og en bærekraftig framtid. Vi kunne gjort så mye mer.

Mandag gikk fristen ut for å sende innspill til Kulturdepartementet om en ny forskrift om lotterikonsepter i Norge. Hva har pengespill med oss som redder verden å gjøre? Jo, vi trenger penger for å utrette arbeidet vårt. De 11 organisasjonene som skriver dette, har gått sammen om å forsøke å få Postkodelotteriet til Norge. Postkodelotteriet er et etablert lotteri i Nederland, Storbritannia og Sverige. Siden oppstarten i 1989 har lotteriet donert mer enn 40 milliarder kroner til frivillige organisasjoner. Spillet er kort og godt et abonnementsbasert spill der naboer sammen vinner pengesummer med postnummeret sitt. Lotteritilsynet her i Norge har konkludert med at Postkodelotteriet ikke vil bidra til spillavhengighet, noe som er viktig for oss.

Uavkortet 
I Nederland og Sverige har organisasjoner som WWF, Unicef og Leger uten grenser de tre siste årene mottatt henholdsvis 520 millioner kroner, 483 millioner kroner og 440 millioner kroner gjennom Postkodelotteriet. Disse midlene er uavkortet gått til miljø-, nødhjelps- og utviklingsformål verden over. Det samme kunnevi gjort her i Norge. Vi er alle organisasjoner med dokumenterte resultater av arbeidet vårt. Og vi får betydelig og verdifull støtte over statsbudsjettet. Det gjør oss i stand til å utrette mye.


Men vi har ikke råd til å si nei når det dukker opp muligheter til å øke inntektene arbeidet vårt og mangedoble innsatsen vår. Det koster ikke mer enn drøyt en million kroner å bygge en grunnskole for 1500 elever, to års skole-gang for en elev kan koste så lite som 600 kroner. Det koster om lag 5 millioner kroner å drive et globalt program mot ulovlig jakt på truede arter som elefant og tiger. Nøyaktig den samme summen sikrer 2,5 millioner barn meslingvaksine.

Umulig
Kulturminister Thorhild Widvey har sagt fra Stortingets talerstol at hun vil tillate at «Postkodelotteriet får anledning til å være til stede i Norge»fordi det vil bidra til at det blir flere midler til de frivilliges organisasjoner. Både denne og den forrige regjeringen har uttrykt et ønske om at organisasjoner som oss må bli mindre avhengige av offentlige midler. Det ønsket deler vi. Å tillate et nytt lotteri som potensielt kan sikre mange titall millioner kroner til nødhjelps-, utviklings- og miljøorganisasjoners innsats, ville ført til at ønsket langt på vei ble oppfylt.


Likevel har Kulturdepartementet lagt fram et forslag som i praksis gjør det umulig å få Postkodelotteriet til Norge. Departementet ønsker et omsetningstak for nye lotterikonsepter som er så lavt at det i praksis vil være umulig for nye lotterier å etablere seg. Taket er satt til 300 millioner kroner.

Mister
Til sammenlikning har Norsk Tipping en omsetning på svimlende 21 milliarder kroner. Å etablere et nytt lotterikonsept krever betydelige investeringer, og en mye høyere omsetningsramme enn det regjeringen nå foreslår. Derfor betyr dette forslaget fra regjeringen i praksis nei til nye lotterier. For vår del betyr det at vi mister en helt enestående sjanse til å øke vår innsats for verdens aller mest sårbare og samtidig bli mer uavhengig av offentlig støtte og tilskudd. Det er ganske ubegripelig.


Vår beskjed til regjeringen er: Gi oss denne sjansen til å gjøre mye mer enn vi gjør i dag. Vi mister en helt enestående sjanse til å øke vår innsats for verdens aller mest sårbare.