Gå til innhold Gå til navigasjon

Null kroner til kulturministeren

Null kroner til kulturministeren
Postkodelotteriets støtte er unik og viktig. Derfor protesterer vi til kulturministeren i dag. Foto: WWF.

Frivillige organisasjoner i Norge står i fare for å miste en mulighet til å mangedoble inntektene sine, fordi regjeringen er i ferd med å bryte et løfte om å tillate Postkodelotteriet i Norge. Dette gjelder også Strømmestiftelsen. I dag protesterer vi til kulturministeren, ved å gi henne en sjekk på null kroner.

Det er ikke gratis å hjelpe folk ut av fattigdom, gi barn livsnødvendig helsehjelp, hindre at verdifull regnskog hugges ned eller sørge for at menneskerettigheter følges verden over.

I dag går vi sammen med ti andre organisasjoner for å be kulturminister Torhild Widvey tillate Postkodelotteriet i Norge. Dette kan potensielt gi mange millioner kroner ekstra til humanitære formål og miljøformål.

Postkodelotteriet er et abonnementsbasert spill der naboer sammen vinner pengesummer med postnummeret sitt. Lotteritilsynet i Norge har konkludert med at denne type lotteri ikke vil bidra til spillavhengighet. Postkodelotteriet er et etablert lotteri i Nederland, Storbritannia og Sverige. Siden oppstarten i 1989 har det donert mer enn 40 milliarder kroner til frivillige organisasjoner.

Lederne for SOS-barnebyer, WWF-Norge, Regnskogfondet, Unicef Norge, Leger uten grenser, Framtiden i våre hender, Care Norge, Greenpeace, Amnesty Norge, Plan Norge og Strømmestiftelsen møter derfor i dag kulturministeren. Der får hun tildelt en sjekk på null kroner, for å symbolisere hvor viktig et postkodelotteri kan bli for frivillige organisasjoner.

- Postkodelotteriets støtte er unik og viktig. Det kan gi oss en mulighet til å øke inntektene våre kraftig, og dermed løfte enda flere mennesker ut av fattigdom, sier markeds- og kommunikasjonssjef i Strømmestiftelsen, Kristine Sødal.

Mandag 6. januar gikk høringsfristen ut for en ny forskrift om lotterikonsepter i Norge. Kulturdepartementet har foreslått et omsetningstak for nye lotterikonsepter som er så lavt at det i praksis vil være umulig for nye lotterier å etablere seg.

Organisasjonene bak Postkodelotteriet har et stort behov for frie midler. Disse midlene kan brukes til innsats for mennesker og miljø der hvor vi ikke har øremerkede gaver.

- Postkodelotteriet vil for Strømmestiftelsen kunne gjøre oss i stand til å gi mer enn 20.000 barn i Vest-Afrika, som ikke går på skole på grunn av fattigdom, en mulighet til å gå på Speed School. På den måten vil de kunne gjøre unna de tre første skoleårene i løpet av ni måneder, og så gå videre inn på offentlig skole. Eller vi kunne i Bangladesh gitt omkring 80.000 jenter i tenårene en utdanning og yrkesopplæring gjennom programmet Shonglap, som blant annet beskytter dem fra barneekteskap.

Strømmestiftelsen og de andre 10 organisasjonene som møter Widvey har alle dokumenterte resultater av vårt arbeid. Og vi får betydelig og verdifull støtte over statsbudsjettet. Det gjør oss i stand til å utrette mye.

Likevel gir vi nå tydelig beskjed om at vi ikke vil miste en enestående sjanse til å øke vår innsats for verdens aller mest sårbare.