Gå til innhold Gå til navigasjon

De urene

De urene

Hvorfor kan ikke de to søstrene sitte på samme matte som moren og tanten? Jo, fordi de er urene!

I Nepal må jenter sove ute når de har mensen. De er urene, mener mange, og familien blir straffet om de sover inne.

Sunita (16) gjør leksene sine. Men vi treffer henne ikke ved noe skrivebord inne i huset. Den unge jenta halvveis sitter, halvveis ligger i en provisorisk blanding av hytte og seng. Hun rigget seg til med skolebøker og notatsaker på et platå på omtrent en ganger to meter, bygget opp med to påler. Det er et lite jordtak over, men ingen vegger utover kledene hun har hengt opp.

Sunita er i Chaupadi. Chaupadi er en tradisjon, som sier at jenter og kvinner ikke kan være i huset når de har mensen. Da er de nemlig urene. Derfor har mange familier disse svært provisoriske mensehyttene utenfor huset sitt.

Kaldt og farlig

Det finnes bedre og det finnes verre mensehytter enn denne her. Den ligger bare noen få meter fra veien, der vi noen meter lenger borte møtte en tydelig beruset mann. Om vinteren kan det bli kaldt, og regntiden svært vått for de som har mensen når regnet høljer ned.

Sunita prater med søsteren Parbati (13). De to unge jentene er på ingen måte begeistret for skikken med mensehytter:

-Det er først og fremst press fra lokalsamfunnet og det er også blitt fortalt dem at gudinnen ser det som et dårlig tegn hvis de bryter med Chaupadi, forteller Sunita.

- Vi er tvunget til å gjøre det på grunn av troen på gudinnen og folk frykter at fæle ting vil skje hvis vi bryter med tradisjonen. Det er en dårlig praksis og det er mange farer og risikoer med den. Jeg er redd for at noe skal skje når jeg er i Chaupadi.

Taler tante rett i mot

Moren og tanten til de to jentene følger med når Sunita snakker. De er ikke enig, og spesielt tanten har sterke meninger i denne saken:

-Ikke noe galt vil skje med de som praktiserer Chaupadi, sier hun, ingenting galt kan skje når vi følger gudinnen.

Både Sunita og Parbati går på skole, Sunita er oppe i 12. klasse og tydelig lært at det er mulig å si fra også når man er uenig med de voksne. Hun argumenterer mot tanten:

 -Det er et stort problem å være i Chaupadi. Vi får ikke god mat, om vinteren når det er kaldt må vi sove ute, vi kan ikke drikke melkeprodukter og vi kan heller ikke hente vann fra vannkrana når vi har mensen fordi vi blir regnet som urene.

Tanten er tydelig misfornøyd med det niesen sier. Hun tar ordet med stort engasjement:

-Det går veldig galt når man ikke følger Chaupadi. Da det var borgerkrig og maoistene styrte deler av dette området ble mange drept av maoistene. Det var de som ikke fulgte gudinnens skikker. Maoistene selv drakk en gang av blodet fra geitene som var ofret i tempelet for vår tilbedelse – Puja fordi de ville bevise at ingenting galt skjedde når man ikke respekterte religionen. I et slag like etterpå ble alle maoistene som drakk blod drept, sier hun med overbevisning.

Slik fortsetter diskusjonen, og det blir stadig klarere at de to generasjonene i familien ikke blir enige her.

Lov mot mensehytter

For kort tid siden ble imidlertid chaupadi forbudt ved lov i Nepal. En avis skrev historien om ei jente som døde av slangebitt hun fikk mens hun var i chaupadi. Dette førte til store demonstrasjoner i hovedstaden Kathmandu. Tilslutt innførte regjeringen en lov som forbyr Chaupadi. Det kan imidlertid ta tid før denne loven faktisk ble fulgt. Kastesystemet ble forbudt i 1963, men praktiseres fortsatt. Kvinnene vi møter her representerer hver sin generasjon, og viser at viljen til endring av denne skikken er atskillig større hos ungdommene enn i foreldregenerasjonen. Men tror de at skikken vil forsvinne?

 - Ja, sier Sunita,  - jeg tror skikken gradvis vil forsvinne.

Akkurat her er faktisk ikke moren og tanten så uenige med henne. Forskjellen er at de, i motsetning til Sunita, absolutt ikke ser lyst på framtidsutsiktene:

-Det kan godt tenke at folk vil slutte å praktisere Chaupadi, men de vil angre det bittert fordi gudinnen blir sint, sier tanten.

Sunita smiler forsiktig, ser på tanten og sier:

-Jeg tror ikke det er gudinnen som blir sint. Jeg tror det bare er foreldrene våre som blir sinte, sier hun.

 

 

Jeg vil hjelpe

Jeg ønsker å gi:

350 kr kan gi et barn skoleplass.

Anonyme gaver gir ikke mulighet for skattefradrag.