Gå til innhold Gå til navigasjon

Rekker ut ei trygg hånd

Rekker ut ei trygg hånd
Child Restoration Outreach (CRO) fant ham på gata, og det er på CRO han får muligheten til å være et barn igjen. Tekst og foto: Hanna Charlotte Hananger og Benedicte Elisabeth Bjerknes

En tiåring forsørger familien fra en søppelcontainer. Han leter etter mat til seg selv, moren og de fem småsøsknene.

Etter mørkets frembrudd sitter han i containeren. Han har aldri møtt faren. Moren er syk. Legene har gitt opp, og de lokale heksedoktorene sier hun er besatt av onde ånder. Arrene nedover halsen vitner om utallige forsøk på å gjøre henne frisk. Hun klarer ikke jobbe, og må sende den ti år gamle sønnen sin på gata for å skaffe mat.

Child Restoration Outreach (CRO) fant ham på gata, og det er på CRO han får muligheten til å være et barn igjen – i det minste et par timer om dagen. Når han er innenfor CROs trygge murer, kan han lære, leke, spise og bli sett.

CRO er et dagsenter i Uganda som hjelper gatebarn bort fra gata, gir dem rehabilitering fra rusmisbruk og jobber for at de skal komme tilbake til skolen. CRO arbeider også for å gjenforene barn med foreldrene eller skaffe egnede fosterforeldre, driver informasjonsarbeid om hiv/aids og hjelper ungdom i gang med yrkesopplæring.

I rehabiliteringsklassen på CRO får elevene undervisning i engelsk, naturfag, matte, swahili, kunst, hygiene og livsferdigheter. Slik kan de klare seg på skolen, enten de har droppet ut eller ennå ikke har fått muligheten til å starte.

Det er flere grunner til at mange av gatebarna aldri har gått på skole eller har droppet ut. En av hovedgrunnene er manglende skolepenger i et økonomisk puslespill som ofte mangler en eller flere brikker. CRO er for mange familier den puslespillbrikken som mangler. CRO Mbale hjelper i dag rundt 700 barn fra rundt seks til 25 år. De hjelper barna i en tøff hverdag preget av vold, seksuelle overgrep, sykdom, sniffing av bensingasser, frykt, sult og kalde netter.

Den flotte tiåringen har, takket være CRO, fått en ny mulighet. En mulighet til å leve et liv uavhengig av søppelcontaineren.